У Запоріжжі триває перевірка найпростіших укриттів

05.05.2023 11:25

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями районних адміністрацій продовжують перевіряти укриття у житлових будинках. Зокрема звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей у режимі 24/7. Цього разу провели інспекцію у Дніпровському районі міста.

Так, частиною 2 статті 32 Кодексу цивільного захисту України визначено, що найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, інша споруда підземного простору, в якій можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Представники районних адміністрацій міста щотижня перевіряють укриття та контролюють, аби вони були комфортними та безпечними для запоріжців і найголовніше - відкритими під час повітряних тривог.

Одне з таких укриттів, зокрема, розташоване у підвальному приміщенні житлової багатоповерхівки по вулиці Трегубенка, що у Дніпровському районі. В цьому будинку місцеві жителі свого часу об’єдналися в ОСББ й своїми силами привели підвальне приміщення до ладу, а з початком війни почали спускатися сюди для захисту від повітряних атак.

Загалом облаштували шість кімнат, функціонуючу вбиральню, передбачили запас води – технічної і питної. Також зробили місця для сидіння, ночівлі. Саме укриття забезпечене двома виходами, один з яких – аварійний.

- Ми пускаємо всіх, до нас з сусідніх будинків ішли мешканці з дітьми й ночували тут, активно приходили в перші місяці війни. Ми всіх пускаємо, не маємо права відмовляти. Під час оголошення повітряної тривоги ми відкриваємо двері під’їзду і бомбосховища. Люди і зараз приходять. От, минулої ночі ночували - розповіла заступниця голови правління місцевого ОСББ Алла Прокуда.

Загалом у Дніпровському районі розташовані 114 найпростіших укриттів.  Серед найголовніших вимог до їх облаштування – наявність двох входів/виходів, санвузла, вентиляції, місць для сидіння (лежання), аби люди могли перечекати деякий час, запасу питної води, їжі, резервного штучного освітлення, засобів пожежогасіння, зв’язку, надання першої невідкладної допомоги. Висота стелі не може бути меншою за 1,8 м.

- Голова ОСББ згуртував людей, вони своїми власними силами укомплектували дане приміщення для того, щоб їм було комфортно проводити час, який вони можуть тут перебувати, - зазначила заступниця голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району Оксана Колодій. 

Вже згадане укриття за підсумком перевірки представники комісії оцінили схвально.