У Запоріжжі продовжують перевіряти укриття

12.05.2023 15:40

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями районних адміністрацій продовжують перевіряти укриття. Чергова перевірка відбулася у навчальних закладах Хортицького району.

В умовах військового стану навчальний процес у Запоріжжі триває в режимі онлайн. Для відновлення очної чи змішаної форми навчання у школах, у разі отримання дозволу від військової адміністрації, у навчальних закладах повинні бути облаштовані укриття, які відповідатимуть затвердженим нормам. Крім того, укриття в навчальних закладах користуються попитом серед мешканців прилеглих будинків, тому вони мають завжди бути готовим приймати людей.

Так, у Хортицькому районі перевірили укриття однієї з гімназій та дитячого садочку.

Як розповіла директорка гімназії Анжела Дакуніна, просте укриття їх навчального закладу розраховане на 50 осіб. У підвальному приміщенні вже оновили комунікації та підвели туди холодне водопостачання. Завезли нове обладнання, ліжка, матраци та необхідний продуктовий мінімум на три дні. На випадок нових відключень електроенергії у закладі є генератор, який живитиме укриття.

- Оновити укриття нам допомогли гранти від благодійних організацій. Цього року ми брали участь у проєкті з облаштування укриттів за підтримки посольства Канади в Україні та громадської організації «Крим Сос» і стали переможцями. В рамках чого отримали благодійну допомогу, - зазначила Анжела Дакуніна.

Провели ремонт і в укритті дитячого садочку, в який завітали з перевіркою. Там повністю відремонтували приміщення, замінили комунікації та меблі, облаштували додаткову кімнату для малечі та ігрову зону.

- Ремонтні роботи в нас тривали десь 1,5 місяці. Трошки була затримка через відключення електроенергії. Не могла техніка працювати, але за 1,5 місяці був зроблений гарний і якісний ремонт, - розповіла директорка дитсадку Вікторія Пенюдіна.

В укритті дитсадку є необхідний запаси технічної та питної води, їжі, обладнані туалети, а також медпункт з двома аптечками та посібником з надання першої допомоги. У закладі також створили спеціальну систему реєстрації відвідувачів.

За підсумком перевірки представники комісії зазначили, що обидва заклади готові до нового навчального року.