В Україні діє закон про заборону акустичного насильства

16.05.2023 19:10

Нещодавно Кабмін ухвалив постанову, яка забороняє гучно вмикати музику чи фільми у маршрутках, муніципальному транспорті та таксі. Це стосується як пасажирів, так і водіїв. Нагадаємо, ще в жовтні минулого року набув чинності закон про заборону публічного використання російської музики, зокрема й у транспорті. Постанова Кабміну ж є частиною законопроєкту, яка дає можливість їздити без дискомфорту від гучних звуків. Зміни торкнуться й запоріжців.

Відтепер аудіосупровід під час їзди в громадському транспорті та таксі може стати проблемою для водія чи пасажира. У разі, якщо один з них захоче побути в тиші, інший повинен дослухатись та вимкнути приймач. Водії маршруток діляться, що питання не тільки до керманичів, часто й пасажири можуть слухати музику чи дивитись фільми у салоні без навушників.

- Доволі часто пасажири гучно слухають музику, особливо в навушниках. А оточуючим це чують навіть не як музику, а як шум. Ще іноді дуже гучно розмовляють телефоном, і це дуже відволікає, особливо, коли пасажири сидять відразу позаду водія, - розповів водій маршрутки Сергій.

Згідно з законом, у такому випадку водій має право лише попередити пасажира про порушення постанови Кабміну та попросити зменшити гучність. Окрім того, з початком повномасштабного вторгнення водіїв деяких маршруток ознайомили з новими правилами – не вмикати музику в салоні.

Обмеження Кабміну стосуються і муніципального транспорту. Хоча законодавство України ще торік заборонило водіям тролейбусів, автобусів та трамваїв вмикати щось, окрім оголошення зупинок та необхідної для проїзду інформації. У разі порушення - пасажир може поскаржитись в управління транспорту.

- Пасажир може повідомити про порушення на гарячу лінію управління транспорту. У кожному транспортному засобі є об'ява, на якій визначений телефон управління транспорту, також телефон керівництва, підприємства-перевізника, яке обслуговує даний маршрут, - розповів заступник начальника управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку міськради Михайло Скороходов.

Водій же, у разі порушення правил проїзду з боку пасажира, спочатку має зробити зауваження. Якщо ситуація повторилась - викликати поліцію. Підтримують обмеження на гучне прослуховування музики у громадському транспорті й більшість опитаних містян. Декому з них некомфортно їхати в маршрутці з увімкненою на всю автомагнітолою.

- Водію треба знати, як машина працює, двигун, тому музика має звучаи тихіше. Це впливає на уважність водія. І пасажири почуватимуться безпечніше, - поділилась своєю думкою вимушена переселенка з м. Пологи Наталія.

Декому ж із запоріжців музика у транспорті не заважає. Кажуть, із задоволенням слухають українські пісні по радіо.

- Нам не заважає, ми терпляче до цього ставимось, тому що і вдома це слухаємо, і на вулиці, і в маршрутках. Буває, люди гостро реагують. Але у нашому житті це найменша проблема, - сказала жителька Запоріжжя Наталія.

Тож, чи слухати музику у громадському транспорті, таксі чи маршрутках - кожен обирає для себе сам. Однак, якщо відчуваєте дискомфрот, то маєте законне право попросити зробити тихіше чи зовсім вимкнути аудіо, а інші пасажири чи водій зобов'язані виконати прохання.