У 2017 році майже 14 тисяч запоріжців отримали допомогу в рамках міської програми соціального захисту

15.01.2018 10:16

У Запоріжжі розроблена та реалізується Міська комплексна програма соціального захисту населення міста Запоріжжя на 2016-2018 роки. Вона фінансується за кошти бюджету міста. Один з головних напрямків програми – це реалізація заходів по соціальному захисту населення, які спрямовані на підтримку родин з дітьми, осіб з інвалідністю, пенсіонерів, ветеранів, учасників бойових дій в АТО та членів їх сімей, та інших категорій. Всього у 2017 році допомогу в рамках програми отримали майже 14 тис. мешканців міста, витрачено понад 16,5 млн грн.

Зокрема, була здійснена 31 адресна цільова виплата. Серед тих, хто отримав фінансову підтримку - діти та студенти з інвалідністю, діти, яких виховують батьки-інваліди, сироти, багатодітні родини, які виховують 5 та більше дітей, хворі на онкологію, ДЦП, цукровий діабет, прикуті до ліжка, особи з інвалідністю по зору, з пересадженими органами, запоріжці, які проходять програмний гемодіаліз, які користуються інвалідними візками, учасники бойових дій та інваліди Великої Вітчизняної війни, сім'ї військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісті при проходженні військової служби, сім'ї військовослужбовців, загиблих на території Республіки Афганістан та на території інших держав, сім'ї, що втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інші.

Також у 2017 році було впроваджено новий напрямок - надання одноразової адресної цільової допомоги дітям з інвалідністю з синдромом аутизм, яку отримали 188 дітей. Було збільшено розміри цільових допомог, а саме, дітям з інвалідністю, хворим на онкологію - 5000 грн., першокласникам з багатодітних сімей - 500 грн., іншим категоріям до 1000 грн.

Адресну допомогу на часткове відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги надано 22 сім’ям, які виховують двох дітей з інвалідністю.

Реабілітаційну допомогу в басейні отримали 67 жінок після мастектомії, всього витрачено біля 43 тис.грн. Цей захід реалізується спільно з Запорізькою міською організацією «Переможемо рак».

Третій рік поспіль здійснювалися заходи, спрямовані на соціальний захист учасників АТО та членів сімей загиблих в антитерористичній операції. Це - надання адресної допомоги на лікування та надання разової матеріальної допомоги учасникам антитерористичної операції, які мають статус учасника бойових дій, інваліда війни, надання одноразової цільової допомоги інвалідам війни АТО та неповнолітнім дітям загиблих в АТО, надання адресної цільової допомоги та адресної допомоги на відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги сім’ям, члени яких загинули під час участі в АТО.

Всього адресну цільову допомогу отримали більше 7600 мешканців міста, на загальну суму понад 11 млн.грн.

Допомогу за особистими зверненнями отримали більш ніж 2800 громадян, сума витрат склала понад 5 млн. грн.

Крім того, Міською комплексною програмою соціального захисту населення міста Запоріжжя передбачено надання адресної одноразової грошової допомоги мешканцям районів міста. Надання допомоги на прожиття, лікування або на поховання здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах. У 2017 році допомогу надано 3116 громадянам на загальну суму понад 2 млн грн.

З метою надання додаткових соціальних гарантій для багатодітних сімей на місцевому рівні, у рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя, передбачено компенсаційні виплати КП «Запоріжелектротранс» за надання права безкоштовного проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах підприємства одному з батьків багатодітної сім’ї шляхом надання квартальних проїзних квитків. На ці цілі у 2017 році витрачено 1 млн 409 тис грн, безкоштовним проїздом скористалися 660 багатодітних родин.