У Запоріжжі презентували ексклюзивну виставку «Порти України»

22.05.2023 19:40

Миколаїв, Одеса, Маріуполь, Херсон і, звичайно ж, Запоріжжя. Цим та іншим портовим містам присвячено нову незвичайну виставку українського художника Миколи Маценка. Серію робіт презентували публіці вперше. Запоріжжя для прем'єри обрали не випадково.

Виставку «Порти України» урочисто відкрили у стінах Туристичного інформаційного центру. Новий проєкт про річкові та морські портові міста презентував український художник Микола Маценко. Фірмова відмінність кожної роботи митця – яскрава гама та історія і побут в деталях. Окрім складних переплетінь, на малюнках також є й стилізовані предмети. Наприклад, каштани, овочі чи фрукти з того чи іншого регіону, а також символі праці: вила, лопата або весло.

Сам художник не зміг особисто презентувати виставку та поспілкуватися з відвідувачами, тож записав відеозвернення, де розповів про процес створення цієї серії робіт та їхню мету.

- Дорогі жителі славного міста з прекрасною назвою. У цей непростий час, особливо для таких прифронтових міст як ваше, хочу трохи розважити вас своєю візуальною гуморескою. Цей графічний проєкт, ця серія називається «Порти України». Вона була започаткована наприкінці 21-го року і на початку 22-го перервана. Деякий час я не міг малювати, але зрештою назло ворогам я вирішив продовжувати робити свою справу. Тож давайте разом підіймемо тую червону калину, кожен свою гілочку. Слава Запоріжжю! Слава Україні!, - звернувся до присутніх художник, автор проєкту «Порти України» Микола Маценко.

Крім робіт в рамках проєкту «Порти України», у Турцентрі презентували також і серію графічних робіт на дереві «Книгарня». Її автор присвятив вічному протистоянню знання та невігластва, творення та руйнування і, власне, війни та миру.

- Ми всі хочемо, щоб у Запоріжжі були круті митці, щоб мешканці Запоріжжя та гості могли бачити сучасне українське мистецтво, і щоб вони таким чином усвідомили спроби авторів пояснити нам українську ідентичність, унікальність і наше місце у культурному просторі Європи та світу, - розповів директор Туристичного інформаційного центру Олексій Каніщев.

Помилуватися яскравими та незвичайними картинами усі охочі можуть впродовж наступного місяця з 9-ї до 18-тої години. Туристичний інформаційний центр за адресою проспект Соборний, 151 працює без вихідних.