У Запоріжжі відбувся профорієнтаційний захід

24.05.2023 18:15

Щоб допомоги потенційним абітурієнтам визначитися з професією, а бізнесу – подолати проблему дефіциту фахівців, у Запоріжжі відбулась «виставка професій». Окрім інформаційної частини, юнацтву показали майстер-класи будівельного та художнього напрямків, а також робототехніки та комп’ютерних ігор.

Серед учасників заходу - один з найстаріших закладів регіону - вище професійне училище «Моторобудівник», яке вже понад 100 років готує фахівців для всієї України. Тут пропонують опанувати виробничі професії.

- Це токарі, фрезерувальники, верстатники широкого профілю, оператори верстатів з програмним керуванням, електрогазозварники, електромонтери, контролери і тому подібне. Уже десятки тисяч наших випускників працюють на підприємствах міста на благо нашої країни, на благо розвитку нашого промислового потенціалу, - розповідає директор ДНЗ «ЗВПУ «Моторобудівник» Олександр Базь.

Також у заході взяли участь представники Запорізького вищого професійного училища та представили для відвідувачів кілька майстер-класів художнього і будівельного напрямків. Всі охочі могли розмалювати листівку за допомогою петриківського розпису чи монотипії. Або створити оберіг чи бутоньєрку з натуральних матеріалів. Викладачі закладу обіцяють всьому цьому професійно навчити майбутніх абітурієнтів.

- Майбутні абітурієнти у нас можуть навчатися за спеціальністю після 9 класу живописець-флорист, декоратор вітрин - флорист, живописець-декоратор вітрин. Після 11 класу декоратор вітрин, адміністратор. Також цікавинка у нас є – з наступного вересня ми плануємо відкрити молодшого бакалавра професії дизайн, також на повній бюджетній основі, - говорить голова методичної комісії професій художнього напряму ДНЗ «ЗВПУ» Анжела Прокоф’єва.

А в училищі моди і стилю можна здобути професії з дизайну одягу, стати кравцем або закрійником, перукарем та візажистом. Під час заходу майстри училища також провели майстер-класи.

Під час «виставки професій» можна було віртуально опинитися в кабіні локомотива або відчути себе провідником потяга. Здобути відповідні спеціальності пропонує ліцей залізничного транспорту.

Фахівці зазначають, через війну промисловість України втратила багато виробничого потенціалу та фахівців. Забезпечити кадрову потребу наразі має професійна технічна освіта. Як сподіваються організатори, профорієнтаційний захід в подальшому дозволить потенційним абітурієнтам визначитися з вибором майбутньої професії.