У Запоріжжі пройшла експертна зустріч за участю голів ОСББ та ЖБК

25.05.2023 16:45

За ініціативи Громадської спілки «Запорізький ресурсний центр «КРУГ» в обласному центрі відбулась експертна зустріч «Діяльність ОСББ/ЖБК в умовах воєнного стану. Виклики сьогодення». Загалом до участі у заході доєдналися близько 30 осіб.

Щойно цьогорічний опалювальний сезон завершився і батареї у квартирах встигли охолонути, як саме час починати активну підготовку вже до наступного - саме таким принципом керуються представники запорізьких ОСББ/ЖБК. Зокрема, окрему увагу на зустрічі приділили обговоренню питань впровадження систем забезпечення комфорту, економії теплової енергії, а також альтернативного гарячого водопостачання в багатоквартирних будинках.

Організатори заходу сподіваються, що допоки триває пошук шляхів вирішення питань енергозбереження на загальнодержавному рівні, співвласники почнуть самостійно запроваджувати заходи енергоощадності - ті, що їм під силу: встановлювати під'їздні металопластикові тамбурні двері, замінювати вікна на енергоефективні, а в разі неможливості – лагодити їх.

Також обговорили волонтерську діяльність в будинках ОСББ. Зокрема, щодо розповсюдження нагальної інформації для переселенців та соціально незахищених верств населення, що проживають у будинках ОСББ. 

Обговорили учасники зустрічі й інші питання - оформлення земельних ділянок, взаємини з Пенсійним фондом стосовно надання субсидій і пільг мешканцям багатоповерхівок. 

Зазначимо, всього у Запоріжжі обліковується 4419 багатоквартирних житлових будинків. Станом на 1 травня в місті створено 1339 ОСББ в 1386 будинках та функціонує 121 ЖБК. В департаменті з управління житлово-комунальним господарством міськради нагадують про переваги створення ОСББ та закликають містян долучатися до цієї форми управління будинком.