У Запорізькій міськраді обговорили можливість зміни платформи розміщення е-петицій

29.05.2023 17:30

У міськраді пройшла нарада за участю фахівців управління внутрішньої політики, преси та інформації, відділу по роботі зі зверненнями громадян, департаменту правового забезпечення, а також КП «Центр управління інформаційними технологіями». Темою обговорення став початок переходу на нову електронну платформу розміщення електронних петицій – сервісу для громадян, який дає можливість донесення їх ініціатив до Запорізької міської ради.

Так, нині аби віддати свій голос на підтримку котроїсь із петицій, опублікованих у спеціальному розділі на сайті міськради, підписант має авторизуватись - заповнити форму особистими даними (вказати прізвище, ім’я та адресу електронної пошти). Однак система авторизаціє є спрощеною та не відповідає вимогам законодавства.

Як зазначив начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації міськради Євген Коваленко, згідно з законодавством орган місцевого самоврядування під час збору підписів на підтримку електронних петицій, зобов’язаний забезпечити недопущення автоматизованого введення інформації в тому числі підписання електронних петицій без участі громадянина.

- На жаль, зараз той програмний комплекс, який знаходиться на сайті міської ради, не забезпечує дотримання цієї норми закону, а саме - в нас є петиції, які набирають 750 голосів і там масово голосують люди з однієї ІР-адреси. Тобто можна сказати, що голосують боти, - додав Євген Коваленко.

Заслабка система авторизації підписантів призвела до збільшення кількості так званих «фейкових» особистостей. З однієї ІР-адреси користувачі можуть залишати необмежену кількість голосів, що є порушенням правил заповнення петицій і не відображає реальну думку громадськості.

У зв’язку з цим секретар міськради Анатолій Куртєв ще тиждень тому дав протокольне доручення опрацювати перехід на новий програмний комплекс, який буде відповідати вимогам законодавства.

Підприємство, з котрим наразі підписаний договір з обслуговування сайту міськради та сервісу петицій – ТОВ «БІС-СОФТ». Підприємство надає ці послуги платно, 36 тисяч гривень на рік. Хоча на сьогодні послуга не повністю забезпечує виконання цієї важливої функції згідно з законодавством. Наразі опрацьовується питання відмови від діючого програмного комплексу та переходу на інший, який запропонований Міністерством цифрової трансформації та фінансується за кошти донорів. Для міської ради він буде безкоштовним.

Передбачається, що нова система буде влаштована на кшталт сервісу електронних петицій на сайті Президента України. Тож, аби отримати змогу проголосувати за петицію, потрібно буде здійснити авторизацію у системі. Зазначити свою особу можна буде у кілька способів, зокрема й за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

За результатами наради було надано протокольне доручення КП «Центр управління інформаційними технологіями» привести діючий сервіс петицій у відповідність з вимогами, або опрацювати питання переходу на інший програмний комплекс для роботи з електронними петиціями.