Запорізькі «тепловики» проводять планові ремонтні роботи

31.05.2023 13:35

Так, після завершення попереднього опалювального сезону фахівці концерну «Міські теплові мережі» починають активну підготовку до вже наступного. Зокрема, проводять планові капітальні ремонти. Роботи нині тривають по вул. Історичній, що у Заводському районі міста - ділянку старого сталевого трубопроводу опалення замінюють на новий ізольований.

Цей трубопровід магістральної теплової мережі діаметром 377 мм було прокладено на непрохідному каналі ще в 1966 році. За час тривалої експлуатації, прослуживши не один десяток років, він фізично зносився. Ще однією причиною його виходу з ладу стала корозія.

Щороку «тепловикам» доводилося усувати по 2-3 аварії на цій ділянці мережі. Востаннє її екстрено ремонтували минулоріч. Тоді замінили 8 п. м трубопроводу. Втім, цього виявилося недостатньо. Тож, аби забезпечити безперебійне надання послуг з опалення споживачам, а також знизити тепловтрати при транспортуванні теплової енергії, замість старого сталевого трубопроводу вирішили вкласти у траншею новий ізольований.

- На даній ділянці планувалося зробити заміну трубопроводу 190 п. м зі сталевої труби 377 мм на нову попередньо ізольовану такого ж діаметру. Вже замінено 187 п. м – 97% робіт. За кілька днів ми завершимо зварювальні роботи на цій ділянці, залишиться розварити «мертву» опору та поставити ковзні. Перш ніж заповнимо магістральний трубопровід і піднімемо тиск, подивимося на стики. Після цього вже будемо накривати цю ділянку, робити зворотню засипку і наводити благоустрій, - розповів директор філії концерну «Міські теплові мережі» Заводського району Костянтин Ніколенко.

Нові теплоізольовані труби підземної прокладки вкриті спіненим поліуретаном та шаром пластику. Вони мають низку переваг, зокрема максимально запобігають тепловтратам.

Роботи «тепловики» розпочали у травні і налаштовані завершити найближчим часом. Також перед наступним опалювальним сезоном 2023-2024 рр. вже підготували 12 котелень, 1 центральний тепловий пункт, перевірили на щільність та міцність 82,92 км теплових мереж, ще 11,932 км – замінили. Роботи тривають.