У міськраді відбулось засідання робочої групи з питань боротьби з амброзією

01.06.2023 17:00

Сьогодні у малій залі міської ради відбулося засідання постійно діючої робочої групи, яка контролює реалізацію міської Програми боротьби з карантинними рослинами.

Нагадаємо, програма розрахована на 2016-2025 роки. Головна її мета - проведення комплексних заходів з виявлення та ліквідації осередків амброзії.

Під час наради були розглянуті питання виконання протокольних доручень попереднього засідання. Керівники комунальних підприємств і департаментів, управлінь, районних адміністрацій Запорізької міської ради відзвітували про виконану роботу.

Також обговорили необхідність залучення до боротьби з алергеном організацій, установ, великих підприємств у кожному з районів міста. Те ж стосується й ОСББ, ЖБК, керуючих компаній. Їх так само закликають позбуватися амброзії на підпорядкованих їм територіях.

- Департаментом з управління ЖКГ направлено 268 листів-повідомлень у Вознесенівському районі, 273 – у Дніпровському, 77 - Заводському, 271 - Комунарському, 137 - Олександрівскому, 221 - Хортицькому і 223 - Шевченківському. Прохання перелік ОСББ, ЖБК і керуючих компаній надати інспекції з благоустрою, аби вони розуміли, що підприємства були поперджені згідно з чинним законодавством і могли одразу складати протоколи про адміністартивні правпопорушення, – зазначив директор департаменту муніципального управління Запорізької міськради Віталій Лисенко.

Районними адміністраціями опрацьовується питання щодо покосу так званих «білих плям» – занехаяних територій, котрі не перебувають ні на чиєму балансі. Учасники засідання також обговорили можливість залучення до боротьби з амброзією громадян в рамках суспільно корисних робіт.

Як розповів член робочої групи - завідувач кафедри медбіології, паразитології та генетики Запорізького державного медико-фармацевтичного університету Олександр Приходько, пік росту цього небезпечного бур’яну припадає саме на кінець літа.

- Амброзія починає квітнути у серпні й до кінця вересня. Найбільша концентрація спостерігається саме наприкінці серпня. В середньому в цей період у Запоріжжі кількість амброзії фіксується на рівні 200-300-400 зерен в кубометрі повітря. Однак там, де є локальне розповсюдження цієї рослини з одного боку, з іншого – спостерігається особливе поєднання метеорологічних умов: вітер, вологість та ін. Багато таких факторів. Так от, при їх поєднанні кількість зерен може сягати більше 1000 в кубічному метрі, - додав Олександр Приходько.

У Запоріжжі амброзії позбуваються трьома способами – механічним, хімічним та фітоценотичним (гідросівба). Перший передбачає скошування алергену, другий – обприскування сходів засобами, що пригнічують їх ріст та розвиток, третій - переорювання грунту з подальшим висівом багаторічних злаково-бобових травосумішей, або розстилання газонних рулонів.