У Запоріжжі триває перевірка найпростіших укриттів

02.06.2023 14:50

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій разом з фахівцями районних адміністрацій продовжують перевіряти укриття у житлових будинках. Зокрема, звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей в режимі 24/7. Цього разу провели інспекцію в Дніпровському районі міста.

Мобільні групи посадовців на постійній основі перевіряють стан і доступність міських укриттів. Так, сьогодні, у ході чергового рейду, побували у багатоповерхівках за адресами просп. Соборний 218, 216 та вул. Незалежної України, 38.

Будинок по просп. Соборному, 218 обслуговує керуюча компанія «Запоріжремсервіс». Як повідомила представниця підприємства Лідія Гвілава, наявне тут найпростіше укриття відповідає основним вимогам: має два входи (виходи), один з яких може бути аварійним, справну вентиляцію, інженерні мережі і електроживлення. Одночасно прихистити тут можуть близько 200 осіб з числа мешканців цієї багатоповерхівки і сусідніх також.

- Це найпростіше укриття. Такі приміщення призначені для нетривалого, тимчасового перебування людей. Наші співробітники опікуються тим, щоб були справні комунікації, наявне освітлення, задовільний санітарний стан, працювала вентиляція. Цим займається спеціальний сектор з утримання цивільних споруд, який регулярно контролює стан цих укриттів, – зазначила Лідія Гвілава.

КП «Запоріжремсервіс» обслуговує по всьому місту близько 150 найпростіших укриттів, тільки у Дніпровському районі – близько 40. Фахівці компанії зі свого боку контролюють не тільки їх стан, а й доступність до цих об’єктів.

- Це укриття відрите, постійно ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота з місцевими мешканцями. Майстри з дільниць управління житловими будинками перевіряють і нагадують, що до укриттів має бути забезпечена цілодобова доступність, – додала Лідія Гвілава.

У сусідній багатоповерхівці по просп. Соборному, 216 все, що є в укритті, облаштували сумлінні місцеві жителі, переважна більшість з яких – літні люди. Допомогла й керуюча компанія, зокрема у розчищенні приміщень підвалу від сміття та бруду.

Так, люди знесли сюди меблі, забезпечивши укриття місцями для сидіння/лежання, передбачили й запас води. Втім, не минулося без проблем. Самі ж сусіди чіпляють замки на двері, намагаючись у такий спосіб завадити доступу безхатьків і людей напідпитку.

- До будинків, які перебувають в управлінні керуючих компаній або ОСББ, ми приїздимо раз на тиждень і що тільки не робимо - зрізаємо і викидаємо замки, надаємо усні й письмові попередження, але ж ви розумієте, люди не реагують. Була ситуація: приїхали, зрізали замок, зайшли за ріг, повернулися, а він висить знову. Люди самі їх чіпляють, що б ми не робили. У свої укриття вони зносять речі: чайники, посуд, постільну білизну, меблі, надувні матраци. Коли на нашу вимогу вони почали залишати укриття відкритими, в них ночували безхатьки. Приходили люди, які зловживають алкоголем, крали електрочайники, радіоприймачі, навіть зрізали металеві двері, - розповів в.о. голови Дніпровської районної адміністрації Володимир Грянистий.

Загалом у Дніпровському районі наявні 114 найпростіших укриттів. Всі виявлені у ході рейду недоліки опрацює керуюча компанія, оскільки всі багатоповерхівки перебувають в її управлінні.