У Дніпровському районі міста пройшло практичне відпрацювання заходів з евакуації населення

08.06.2023 16:10

Відпрацювання заходів щодо оповіщення та екстреної евакуації населення, сьогодні, 8 червня, провели в одній зі шкіл Дніпровського району. Мета - перевірка готовності органів управління і сил цивільного захисту міста до реагування в режимі надзвичайної ситуації, а також оцінка дій у разі виникнення небезпеки, пов’язаної з військовою агресією в Запорізькій області.

Збройні Сили України, Національна гвардія України надійно захищають Запоріжжя. Та ворог продовжує застосовувати тактику терору – цілити по об’єктах стратегічної інфраструктури й атакувати міста. Так, вранці 6 червня всю країну сколихнула резонансна новина про підрив Каховської ГЕС і затоплення цілого ряду прилеглих населених пунктів. З огляду на це вкрай важливою є готовність до різних можливих сценаріїв, аби в разі необхідності оперативно й злагоджено провести евакуацію населення.

Практичне відпрацювання відповідних заходів, зокрема, пройшло у Дніпровському районі міста. Учасники навчань повністю змоделювали ситуацію, наближену до реальної.

Так, зранку на подвір’ї школи - визначеної як збірний пункт евакуації – зібралися представники керівного складу цивільного захисту міста, комісії з питань евакуації, виконавчих органів міської ради, правоохоронці, рятувальники та інші. Повідомлення про початок евакуації, передане з гучномовця, стало своєрідною відмашкою для старту.

- Сьогодні були практично відпрацьовані елементи збору людей на евакуаційних пунктах міста. Ми перевірили, як буде відбуватися це йпроцес. Евакуація може бути проведена з різних причин. Це можуть бути масові обстріли російських агресорів по місту Запоріжжю, якісь техногенні випадки, пов’язані з обстрілами.  Запоріжжя має бути готовим до всіх можливих випадків, - зазначив перший заступник міського голови Олександр Власюк.

Як розповів директор школи Сергій Доновський, аби по можливості уникнути великих скупчень людей і тисняви, у збірному пункті евакуації грамотно спланували простір – зробили зонування, поділивши кімнати на окремі функціональні зони. Так, одразу при вході розташували «точку реєстрації», де громадян прийматимуть з документами й консультуватимуть щодо подальших дій, зокрема, посадки у транспортні засоби.

- Передбачається, що евакуація відбуватиметься з центрального входу, і далі через перший поверх в інший бік, де стоять автобуси. Якщо людям буде потрібна допомога, наприклад медична, то, відповідно, функціонує медпункт, в якому працюють лікарі 9-ї міської лікарні, кімната матері та дитини, де можна сповити малюка, кімната відпочинку для дорослих людей, на випадок, якщо комусь стане зле, - додав Сергій Доновський.

Відповідальні чергові перебувають у цьому навчальному закладі за графіком чергування постійно, оскільки на його базі облаштовані також «Територіальний інформаційний центр» і «Пункт Незламності».

Окремо розробляється алгоритм дій щодо вивезення маломобільних і тяжкохворих осіб. Опрацьовуються всі необхідні для цього ресурси й засоби. Крім того, у кожному районі міста розгорнуті логістичні ланцюги «Пунктів збору» і відповідно «Пунктів посадки» на транспортні засоби

- Ці пункти розосереджені по всіх районах міста рівномірно, аби мешканці прилеглих до них багатоповерхівок, будинків приватного сектору могли спокійно, у пішій доступності, дістатися до місця призначення й «погрузитися» до транспорту з документами, які посвідчують їх особу. Відповідальні за організацію - голови евакуаційних штабів, кожен з них діє автономно, – наголосив Олександр Власюк.

Планом передбачена як самостійна евакуація населення, так і організована – з використанням комунальних і приватних автобусів. Передбачається, що кожен здійснюватиме кілька оборотних рейсів, аби пришвидшити темпи й оперативно вивезти максимальну кількість людей.