12 червня Всесвітній день боротьби з дитячою працею

08.06.2023 16:40

У Запоріжжі відбулась спільна нарада представників Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, управління праці Запорізької міської ради, служби у справах дітей Запорізької міської ради. Головна тема наради – запобігання та недопущення незаконної праці неповнолітніх.

Учасники наради наголосили на необхідності привернути увагу громадськості до питань дитячої праці та потребі проведення заходів щодо її недопущення. Відповідно до чинного законодавства України прийняття на роботу осіб молодше 16 років не допускається. Але як виняток можливе працевлаштування  дитини віком від 15 років лише за згодою одного з батьків. Підлітки до 16 років можуть працювати лише у вільний від навчання час.

Діти приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду за наявності письмового медичного висновку. Законодавством забороняється залучення дітей до важких та шкідливих робіт та до праці понад встановлений законодавством скорочений робочий час.

Учасники наради відзначили неприпустимість експлуатації дитячої праці. З метою підвищення рівня обізнаності роботодавців щодо вимог чинного законодавства про працю дітей, визначили необхідність проведення спільних інформаційних заходів. Роз’яснювально-інформаційні рейди у Запоріжжі проведуть в місцях можливого залучення неповнолітніх до праці. Такими місцями можуть бути парки відпочинку, дитячі розважальні майданчики, заклади громадського харчування тощо.

Законом передбачена кримінальна відповідальність за експлуатацію праці дітей.