Жителі одного з запорізьких ОСББ поділилися своєю історією успіху

09.06.2023 14:15

Так, мешканці найбільшого 12-під’їздного будинку в Олександрівському районі по вул. Шкільній, 25 розповіли, як згуртувалися і які успіхи вже мають.

«Усе можливо, якщо захотіти», - саме таким принципом керуються жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Шкільній, 25, що в Олександрівському районі міста. Дванадцять під’їздів, чотириста квартир і понад півтори тисячі мешканців – цей будинок найбільший на території району. Раніше його обслуговувала керуюча компанія «Наше місто» та у 2016-му місцеві жителі взяли ініціативу у свої руки й об’єдналися в ОСББ. Дали йому красномовну назву «Пентагон», яка вже стала візитівкою чи не всього міста. Саме її обрали через незвичне розташування, адже сам будинок ніби обрамляє подвір’я і має форму літери «П».

Голова правління ОСББ Ганна Сиваш проводить екскурсію будинком і розповідає, що вже за рік – у 2017-му - почали активно працювати над покращенням умов у ньому. За цей час встигли зробити багато різнопланових робіт. Так, у підвалі повністю замінили каналізацію, систему опалення, мережі гарячого і холодного водопостачання. Також капітально відремонтували покрівлю і загерметизували міжпанельні шви. 

- Коли ми і тут навели лад, взялися за прибудинкову територію, зокрема налагодили полив клумб. Наші мешканці всіляко підтримували чистоту й охайність, проводили толоки, висаджували дерева, різні кущі і це завдяки дружній атмосфері в нашому будинку. Коли в нас були виконані всі ці критичні роботи, без яких не може існувати будинок, ми перейшли вже до фасадів. Замінили вікна на металопластикові, приєдналися до програми з енергозбереження і встановили пластикові тамбурні двері, потім оновили поштові скриньки. Зараз замінюємо ліфтові кабіни. Майже у всіх під’їздах у нас вони тепер нові й гарні, - розповіла голова правління ОСББ «Пентагон» Ганна Сиваш.

Минулоріч співвласники брали участь у програмі з заміни звичайних електролічильників на двотарифні, а також газових - у кожній квартирі. У найближчих планах - провести ремонт під’їздів. Для втілення власних задумів доєднуються не тільки до міських цільових програм, Державного Фонду Енергоефективності, а й залучають підтримку депутатів і районної адміністрації. Таким чином зокрема вирішують проблему кронування й видалення аварійних дерев на подвір’ї.

Розмір внесків за обслуговування будинку тут не змінювали з 2017-го року: 5 грн 20 коп. за квадратний метр. Так, в середньому за двокімнатну квартиру місцеві сплачують близько 300 - 350 грн на місяць. Загалом станом на 1 червня в Олександрівському районі налічується 127 багатоквартирних будинків, в яких є власне ОСББ.

- Це ті будинки, які успішно працюють, мають стаж роботи ОСББ від 1 до 10 років. Багато будинків, які були ще житлово-будівельними кооперативами, зараз перейшли і набули статусу ОСББ. Всі підтримують зв'язок, як одна дружня родина. Для такої комунікації, об’єднання й допомоги ми створили групу у «Viber», де публікуємо всю Інформацію, а голови ОСББ ставлять свої запитання. Хтось краще знається на ремонті дахів, хтось – на заміні ліфтових кабін. Ми обмінюємося інформацією і активно спілкуємося, - зазначила начальниця відділу житлово-комунального господарства та благоустрою районної адміністрації по Олександрівському району Людмила Степаненко.

Нагадаємо, запоріжців все активніше закликають створювати об’єднання співвласників, наголошуючи на перевагах такої форми утримання будинку.