Запорізьку архітектуру представлять європейцям у форматі каталогу

15.06.2023 16:25

Запорізький департамент культури і туризму міської ради виграв одразу два гранти для співпраці з Українським культурним фондом. Про це повідомили автори грантових проєктів сьогодні на пресконференції. Перший проєкт має на меті дослідити та розповісти про архітектурний модернізм Запоріжчини кінця 50-80 років 20 століття. Другий передбачає видання книги «Плакати воєнного часу».

Проєкт архітектурного модернізму має назву «Крихка спадщина». Його автор – працівник департаменту культури і туризму міської ради Павло Кравчук. Каже, що зараз як ніколи важливо провести культурну деокупацію півдня України. Іншими словами – повернути історичну цінність унікальному архітектурному стилю модернізм, який використовувався у містобудуванні наприкінці 50-х–80-х років минулого століття.

- Один з наративів, від якого ми ще не відійшли – що архітектура 50-80-х років це суто радянська спадщина, пережиток минулого, що символізує поневолення «совєтами». Але ж це невірно, адже все це обезцінювання української історії того періоду. Це дуже великий пласт, який, якщо його не прийняти, призведе до того, що наше місто втратить свою унікальність, своє обличчя. Цього не можна допустити. До того ж, цю архітектуру будували наші люди, у кожного такого будинку є своя історія, не кажучи вже про те, що архітектурний модернізм того періоду був дуже популярним не тільки в «совєтах», але й по всьому світу. Саме тому це може стати родзинкою нашого міста, потім це допоможе у відбудові нашої деокупованої області. Головне – переосмислити, усвідомити та полюбити своє історичне надбання, - пояснив головний спеціаліст відділу мистецтв та навчально-просвітницької роботи управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павло Кравчук.

Для цього в рамках гранту  у співпраці з європейськими партнерами архітектори, історики та інші профільні спеціалісти будуть досліджувати архівні фонди та збирати ілюстрації та факти про найвидатніші споруди 50-80-х років на території Півдня. Зібраний матеріал оформлять у вигляді друкованого каталогу та інтернет-порталу українською та англійською мовами. Матеріали поширять в Україні та у Європі.

Партнерами проєкту виступають Баугауз-інститут історії та теорії архітектури планування факультету архітектури та урбаністики Університету Баугауз міста Веймар у Німеччині, а також державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека ім. В.Г. Заболотного.

Щодо другого проєкту – в рамках гранту надрукують ілюстровану книгу «Плакати воєнного часу». У ній буде зібрано роботи українських художників, що експонувалися в публічному просторі Туристичного інформаційного центру та на центральних локаціях Запоріжжя у 15 виставках.

- Унікальність видання книги «Плакати воєнного часу» українською та англійською мовами полягає у тому, що це єдиний культурно-мистецький продукт, що зафіксує реалізацію єдиного державного культурно-патріотичного проєкту в південному регіоні України й творчість сучасних українських художників-плакатистів під час війни. Це дуже важливо і для нашого, і для наступних поколінь, адже це наглядно ілюструє нашу сучасну історію і настрої в суспільстві, - розповіла начальниця відділу мистецтв та навчально-просвітницької роботи управління культури департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Прокоф’єва.

Результати роботи над обома проєктами планують показати у жовтні.