У Запоріжжі мобільні групи продовжують перевіряти найпростіші укриття

16.06.2023 15:10

Представники управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради разом з фахівцями районних адміністрацій, ДСНС продовжують інспектувати найпростіші укриття. Зокрема, звертають увагу на їх санітарний стан та доступність для людей в режимі 24/7. Цього разу провели інспекцію в Заводському районі міста – побували у кількох житлових багатоповерхівках і навчальному закладі.

Мобільні групи посадовців на постійній основі перевіряють стан і доступність міських укриттів. Так, сьогодні, у ході чергового рейду, зокрема, побували у будинках за адресами вул. Молодіжна, 79 та вул. Компресорна, 31.

Цими багатоповерхівками опікується керуюча компанія «Запоріжремсервіс». Відповідно, фахівці підприємства виконали свій фронт робіт – привели наявні в них підвальні приміщення до належного санітарного стану, а також перевірили справність всіх внутрішніх комунікацій.

Долучилися й місцеві жителі у створенні бодай мінімального комфорту за допомогою підручних зсобів. Знесли меблі, облаштувавши місця для сидіння і лежання, побутові речі, як от, посуд, електрочайники та інші. Передбачили й запас технічної, питної води, їжі. Головна вимога, аби доступ до укриттів під час сигналу тривоги був вільним і безперешкодним абсолютно для всіх – як мешканців самих будинків, так і тих, хто знаходиться поруч.

- Намагаємося вести інформаційну і роз’яснювальну роботу з місцевими мешканцями, аби укриття завжди були відкритими. Для цього на табличках зі спеціальним написом «Укриття» додали контакти майстра на той випадок, якщо з якоїсь причини воно зачинене. Робимо це для того, щоб мешканці знали, куди їм слід звернутися для вирішення тієї чи іншої проблеми, пов’язаної з укриттями, - розповіла представниця КП «Запоріжремсервіс» Лідія Гвілава.

КП «Запоріжремсервіс» опікується укриттями, які розташовані у будинках, що знаходяться в управлінні підприємства. Загалом, по місту таких майже 150, у Заводському районі - понад 70. Також члени мобільної групи проінспектували укриття у Запорізькому політехнічному центрі професійно-технічної освіти по вул. Перспективній, 2б.

У навчальному закладі зараз практикують змішану форму навчання, оскільки для самих учнів важливим є засвоювання не тільки теоретичних, а й практичних навиків. Це потрібно для більш успішного опанування обраних ними професій.

Кімнати в укритті більше походять на начальні класи. У кожному розташували необхідну кількість стільців за кількістю учнів, навчальні дошки, навіть УФО-обігрівачі для більш комфортного перебування тут в осінньо-зимовий період.

- Укриттям користуються, перш за все, наші учні під час змішаної системи навчання, а також населення, яке знаходиться поруч. Спочатку дуже багато приходило людей, зараз трохи менше. Укриття повністю працює, цілодобово відрите – у доступі. Все, що в ньому є, облаштували за свої кошти: придбали медикаменти, які потрібні, встановили роутери, провели Інтернет для того, щоб діти могли користуватися ним безпосередньо при організації навчально-робочого процесу. Тобто, все, що зроблено – це зроблено своїми руками і заслуга в цьому, перш за все, колективу, - зазначив директор ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти» Володимир Полухін.

В укритті зробили запасний вихід, встановили систему протипожежної безпеки, збільшили потужність електроживлення. На випадок екстрених відключень світла мають генератор. Також укриття доукомплектували всім необхідним. Крім медпункту тут також облаштували санвузол, передбачили запас води і продуктів, які довго не псуються - мають тривалий термін зберігання.