Запоріжців вкотре закликають не купувати рибну продукцію у невстановлених місцях

20.06.2023 15:15

Через руйнування росіянами Каховської ГЕС у Запорізькій області існує загроза масового мору риби. Запоріжцям важливо розуміти, що в таких умовах купувати рибу на «стихійних» ринках та в інших не встановлених для цього місцях категорично заборонено. Є ризик захворіти на ботулізм та інші кишкові інфекції.

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, адже вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Варто уникати купівлі риби «з рук» в місцях стихійної торгівлі.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті. При появі перших ознак харчового отруєння, слід не займатися самолікуванням, а негайно звернутися по медичну допомогу до лікарів.

Симптоми ботулізму включають: виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головнии? біль. Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення, нудотою.