Активісти одного з кращих ОСББ Запоріжжя розповіли як їх об’єднання стало успішним

22.06.2023 16:05

Лише у Комунарському районі Запоріжжя жителі більше половини багатоквартирних будинків вже створили ОСББ. Одним із кращих є об’єднання «Чумаченка, 23А». Члени правління та активісти ОСББ розповіли про досягнення та поділились власним досвідом управління будинком.

Ще у 2017 році жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Чумаченка, 23А згуртувались і вирішили створити ОСББ. Як сьогодні розповідають активісти об’єднання, які стояли у витоків його створення, будинок приймали без будь-якого ремонту. Найбільш проблемним питання був стан комунікацій у підвалі. Тому як тільки організували ОСББ, перші гроші спрямували на заміну труб і стояків. Згодом в електрощітках поставили автомати, замінили освітлення на прибудинковій території та в під’їздах. А також привели до ладу прибудинкову територію: підхід до під’їздів виклали яскравою плиточкою та насадили клумби. Як розповіла голова правління ОСББ Марина Колінько, раніше біля будинку росли тільки лілії та іриси, однак на зібранні, мешканці будинку вирішили розширити перелік рослин і створити клумби. Тепер тут радують красою різноманітні квіти, ялинки та інші хвойні насадження. До речі, за клумбами доглядають самі ж жителі ОСББ.

- Ми створили ОСББ і ми розуміємо, що воно все наше: і під’їзди, і дах, і підвал, і дитячий майданчик. У момент створення ОСББ у нас було 5-7 активістів, але з кожним місяцем кількість активістів зростала і зараз всі мешканці згуртовані і беруть активну участь у вирішенні питань нашого будинку. Звичайно, голова правління ОСББ має бути активним. Бо треба і до депутатів звертатись, і до райадміністрації, і в департамент, щоб знати які є програми та конкурси, - розповіла голова правління ОСББ «Чумаченка, 23А» Марина Колінько.

ОСББ «Чумаченка, 23А» брало участь у конкурсі соціальних ініціатив «Ми – це місто». Тоді члени правління представили на конкурс свій проєкт по заміні старих вікон у під’їздах на енергозберігаючі металопластикові. ОСББ було визнане переможцем конкурсу та отримало ґрант у розмірі 100 тисяч гривень. Нажаль, цих коштів не вистачало на заміну всіх вікон у під’їздах, тому жителі прийняли рішення тимчасово на 3 місяці підвищити тариф на обслуговування будинку. Таким чином вдалося встановити теплі вікна. До речі, тариф на обслуговування будинку в ОСББ за весь час не підвищували. Він становить 4,90 грн за кв.м. Активісти розповідають, що зараз заощаджують кошти, адже у планах - ремонт під’їздів та повне утеплення всього будинку.

Загалом, станом на 22 червня, в Комунарському районі налічується 229 багатоквартирних будинків, в яких є власне ОСББ, 6 з них створені цього року. Натомість 184 будинки поки що залишаються в управлінні керуючих компаній. В районній адміністрації по Комунарському району зазначають, що всіляко сприяють створенню ОСББ.

- Ми проводимо зустрічі із активістами, які бажають створити ОСББ, організовуємо різноманітні консультації, надаємо інформаційну підтримку. Ми бачимо, що у будинках, де створено ОСББ, люди більш по-господарські ставляться до своєї власності, - зазначив начальник відділу житлово-комунального господарства та благоустрою районної адміністрації по Комунарському району Геннадій Єланський.

Нагадаємо, запоріжців закликають створювати об’єднання співвласників, наголошуючи на перевагах такої форми утримання будинку.