Містян закликають не купувати продукти на стихійних ринках

26.06.2023 12:50

Через руйнування росіянами Каховської ГЕС у Запорізькій області виникла загроза масового мору риби. Запоріжцям важливо розуміти, що купувати рибу, інші види харчових продуктів на «стихійних» ринках та в інших не встановлених для цього місцях категорично заборонено. Адже, є ризик захворіти на ботулізм, або інші кишкові інфекції.

М’ясо, молочна продукція, домашня консервація – вся ця продукція на стихійних ринках «засмагає» під відкритим сонцем, що є порушенням санітарних норм.

Високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, як наслідок - продукти швидко псуються. Це, в свою чергу, загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань.  Аби вберегтися від зараження, не слід купувати продукцію у торговців, котрі реалізують її на стихійних ринках.

Крім того, через підрив окупантами Каховської ГЕС виник ризик масового мору риби. Мертву рибу або ту, що вмирає, так само не можна купувати у місцях торгівлі «з рук», збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм.

За даними Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути цього захворювання, якщо дотримуватися простих харчових правил. Деталі в інфографіці.