Інспектори муніципальної варти у Запоріжжі продовжують вдосконалювати свої знання і вміння

27.06.2023 16:00

Новобранці, котрі вже приєдналися до лав КП «Муніципальна варта» продовжують здобувати нові знання, як теоретичні, так і практичні, аби вже невдовзі вийти на патрулювання вулицями міста. Сьогодні, зокрема, відпрацьовували тактику спілкування з громадянами, а також прийоми самозахисту – на випадок загрозливих ситуацій.

Так, сьогодні зранку запорізькі «муніципали» зібралися у спортивному залі однієї з міських шкіл, аби засвоїти тактику поведінки й спілкування з громадянами - якщо виникне необхідність перегляду документів, що посвідчують особу, або ж складання адмінпротоколу. У ході навчань намагалися спрогнозувати всі можливі сценарії, тож, відпрацювали ще й прийоми рукопашного бою - для безпечного знешкодження у випадку виявлення агресії.

Передбачається, що під час патрулювань, вартові муніципальної варти матимуть при собі технічні пристрої - боді-камери. Вони зручні, оскільки фіксують все – від емоцій, до фізичних ушкоджень і навколишніх деталей. Закріпити все засвоєне не тільки в теорії, а й на практиці допомогли представники тренінгового центру ГУ НП в Запорізькій області.

- Головна мета сьогоднішніх занять – передати ті навички, які маємо ми – поліцейські. Власне, навчити ввічливому спілкуванню з громадянами, основам самооборони, тобто тактиці самозахисту. Найголовніший принцип спілкування – коректність, тобто, взаємодія має відбуватись нормальною, «людською» мовою. Не показувати агресію, щоб ставлення до муніципальної варти було більш-менш лояльним, - поділився інспектор тренінгового центру ГУ НП в Запорізькій області, лейтенант поліції Богдан Іванченко.

КП «Муніципальна варта» - формування, підпорядковане місцевій владі. Передбачається, що вартові активно взаємодіятимуть з правоохоронними органами та працюватимуть виключно в межах правового поля. Так, об’єднуватимуться для спільних з поліцією або самостійних патрулювань, контролю за станом благоустрою, превентивної роботи.

- Основними повноваженнями працівників муніципальної варти є складання адмінпротоколів. Крім того, вони мають право складати вимоги на усунення наслідків правопорушень. Основне завдання наших працівників – попередити людей про те, що вони скоюють  адмінправопорушення. В такому випадку, його треба буде припинити та пояснити людині, в чому вона була не права, яку статтю адмінкодексу вона порушила і яка за це передбачається відповідальність. У випадку, якщо людина не реагуватиме на зауваження, буде складено адмінпротолок з подальшим притягненням порушника до адмінвідповідальності, - розповів начальник КП «Муніципальна варта» Дмитро Охріменко.

Як розповів начальник відділу охорони громадського порядку КП «Муніципальна варта» Євген Яковенко, планується , що вартові виходитимуть на патрулювання командами. Кожна, в середньому, формуватиметься у складі трьох осіб. Першочергово увагу звертатимуть на місця розташування стихійної торгівлі, можливого скупчення людей, а також осередки, де є ризик порушення громадського порядку.

Містяни ж одразу розумітимуть, що зустріли на вулиці запорізьких «муніципалів». Всі вони мають форму кольору «койот», що вирізняє їх з-поміж інших силових структур, як діють на території міста – поліції, рятувальників, нацгвардійців. Самі ж громадяни, які стали свідками правопорушень, зможуть повідомляти про це, зателефонувавши за номером контакт-центру «15-80».

- У стадії розробки сайт муніципальної варти. Також плануємо створити Телеграм-канал, в якому будемо висвітлювати щоденно свою роботу і через який люди зможуть звернутися і повідомити про якісь правопорушення, які вчиняються. Теми – різного роду розриття, порушення правил благоустрою, прав споживачів. В такому випадку – реагуватимемо і виїжджатимемо, - наголосив начальник КП «Муніципальна варта» Дмитро Охріменко.

КП «Муніципальна варта» продовжує доукомплектовувати штат. Чи не найголовніший критерій відбору кандидатів – мотивованість та активна громадянська позиція. Вітається фізична підготовка, юридична освіта. Перевага при працевлаштуванні надається військовослужбовцям.

Приєднався до лав формування і Денис Бірон. Чоловік поділився, що вже має дві вищі освіти та все ж вирішив вступити до лав формування, аби працювати на благо міста.

- Маю дві вищі освіти - міжнародна економіка та програмування. Як-то кажуть, коли хочеш щось змінити, треба почати з себе. Тому, коли з’явилася вакансія інспектора муніципальної варти, вирішив спробувати свої сили і допомогти нашому місту, зробити його кращим, - розповів інспектор КП «Муніципальна варта» Денис Бірон.

Нагадаємо, нещодавно працівники Напцполіції провели тренінг з оформлення адмінротоколів для новобранців муніципальної варти.