Запоріжців закликають не купувати рибу на стихійних ринках

28.06.2023 19:50

У Запоріжжі через спекотну погоду та обміління Дніпровської акваторії, внаслідок підриву ворогом греблі Каховської ГЕС, залишається високою небезпека отруєння неякісною річковою рибою.

За інформацією запорізьких іхтіологів, поступове осушення акваторії Каховського водосховища триває. З подальшим підвищенням температури води, рівень кисню в ній буде знижуватися, що викликатиме задуху риби на мілині.

- Наразі на русловій ділянці Каховського водосховища рівень кисню в межах норми, і це не загрожує водним біоресурсам. Але надалі ситуація може погіршуватися саме через стан води та зниження рівня кисню. На заплавневих ділянках ще залишилася вода, там з підвищенням температури у майбутньому можливе явище задухи, - зазначив старший спеціаліст відділу іхтіології Запорізького рибоохоронного патруля Максим Бронзюк.

У Запоріжжі щодня проводяться перевірки міських ринків задля запобігання потраплянню в продаж неякісної риби. Рейди проводять співробітники поліції, а також обласної Держпродспоживслужби. Особлива увага приділяється місцям стихійної торгівлі.

Так, із початку нересту під час рейдів міськими ринками поліцейські склали 70 адмінпротоколів. А фахівці Держпродспоживслужби вилучили дві партії риби вагою 50 кілограмів, які були зняті з реалізації й утилізовані.

- Будь-який покупець має право вимагати у реалізаторів документи, які підтверджують безпечність та якість продукції. Тобто наявність експертного висновку і дотримання температурних умов під час реалізації рибної продукції. Наполегливо рекомендуємо не закуповувати будь-яку річкову рибу, якщо порушуються умови реалізації, тобто це стихійна торгівля. А також, якщо відсутні документи, що підтверджують якість, безпеку і температурний режим умов зберігання даної продукції, - сказав в.о. заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Віталій Дяков.