Жителі ОСББ Дніпровського району поділилися своєю історією успіху

29.06.2023 15:40

Запоріжців все активніше закликають об’єднуватись в ОСББ й нагадують про низку переваг такої форми управління будинком. В той же час, жителі багатоповерхівок, в яких вже створені об’єднання співвласників, розповідають, як згуртувалися і які успіхи в них вже є.

ОСББ «Ладозька 20А20», що у Дніпровському районі міста - унікальне у своєму роді, адже ще у 2016-му першим в місті було створене шляхом об’єднання одразу двох багатоповерхівок. Пані Тетяна пригадує, що саме в той період був справжній ОСББ-бум. Вони з мешканцями не стали довго зволікати і теж приєдналися до цієї хвилі.

Будинки по вул. Ладозькій, 20А і 20, хоч і дев’ятиповерхові, аде відносно невеликі – дво- і трипід’їздні. До того ж, об’єднані спільними мережами, що, в принципі, стало перевагою у веденні їх спільного господарства.

- Нас спонукав об’єднатися той факт, що ми самостійно плануватимемо, що і як будемо робити за свої кошти, якими темпами і скільки за це сплачуватимемо, - зазначила голова ОСББ «Ладозька 20А20» Тетяна Осадча.

Розмір внесків за обслуговування будинку тут не змінювали останніх років три-чотири: 5 грн 50 коп. за квадратний метр. В середньому, за двокімнатну квартиру щомісяця доводиться сплачувати близько 300 грн. При розрахунках зважають на вартість тарифів за комунальні послуги, зокрема – електропостачання. Так, потроху вирішують наявні у будинку поточні проблеми: лагодять комунікації, приводять до ладу під’їзди. В них, зокрема, вже замінили вікна. У планах – загерметизувати міжпанельні шви, аби забезпечити захист фасадів.

- З моменту створення ОСББ, під’їзди були дуже захаращені, зараз вони вже приведені до задовільного стану. Перші поверхи дуже охайні, далі - вище - все впирається в кошти, не хочеться робити великі внески для людей. Фасади, як бачите, дуже гарні. Палісадники - теж, люди тут наводять лад самотужки. Це об’єднує і гуртує, - додала Тетяна Осадча.

Залучають місцеві й підтримку депутатів та благодійників. Так, за сприяння останніх встановили у першому під’їзді будинку по вул. Ладозькій, 20А сходовий підйомник, призначений для транспортування людей з інвалідністю від рівня тротуару до першого поверху. Користуються ним також мами з дітьми на візочках.

Загалом, у Дніпровському районі створені 242 ОСББ, за останній рік додалися ще два. Процес триває.

- У зв’язку з запровадженням воєнного стану, цей процес трохи пригальмувався. Ми проводимо роз’яснювальну роботу серед населення, щодо прийняття участі в даному заході – створення ОСББ. До нас звертаються люди, питають, яким чином можна перейти від однієї керуючої компанії до іншої. Ми їм пропонуємо, все ж таки, створювати ОСББ. Коли люди бачать результат від роботи - це дуже гарно і ми, відповідно, бачимо результат у районі, - розповіла заступниця голови Дніпровської райадміністрації Оксана Колодій.