У Запоріжжі триває обговорення Програми розвитку козацького Звичаю Спас

30.06.2023 16:20

Сьогодні, 30 червня, у малій залі міськвиконкому відбулось перше засідання робочої групи з розробки програми розвитку козацького Звичаю Спас у місті Запоріжжя. До участі у заході долучилися секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв, заступник міського голови Анатолій Васюк, а також зацікавлені фахівці з різних галузей. Зокрема – представники управління внутрішньої політики, преси та інформації і департаменту фінансової та бюджетної політики міськради.

Історія запорозького козацтва, козацькі традиції, потужне патріотичне виховання молоді на засадах козацької педагогіки – усе це потенційні бренди Запоріжжя. Саме такої думки дотримуються ініціатори створення програми розвитку козацького звичаю Спас у Запоріжжі – президент ГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула та почесний президент ГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Рябека.

Мета програми - відродження і розвиток історичних, патріотичних, культурних традицій та цінностей українського народу, виховання у громадян національної свідомості та поваги до історії України, збереження історико-культурної спадщини шляхом розвитку козацького звичаю Спас.

- Це наша родзинка, наша ідентифікація. Дуже багато гарних міст в Україні, але саме Запоріжжя вирізняється козацтвом. Протягом багатьох років чомусь постійно це все кудись під сукно затягувалося, десь воно ховалося, блокувалося, а тепер час настав. Треба ще й зацікавити цим людей, - зазначив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Так, заходами програми, зокрема, передбачена підтримка діяльності ДЮСШ "Спас" у Запоріжжі, проведення змагань зі Спасу різних рівнів (міських, всеукраїнських і навіть міжнародних), створення міжнародного центру розвитку Спасу, а також підготовка і проведення Чемпіонату Європи і Чемпіонату Світу з українського рукопашу Спас.

Крім того, передбачена робота по введенню козацького звичаю Спас в національний реєстр нематеріальної культурної спадщини України до 2024 року та в реєстр ЮНЕСКО – до 2026.

- На сьогодні Спас – нематеріальна культурна спадщина Запорізької області. В умовах війни, нематеріальна культурна спадщина – це те, що ми збережемо, особливо під ЮНЕСКО. За останні 10 років в нашому регіоні тільки Дніпропетровська область внесла Петриківський розпис і козацькі пісні Наддніпрянщини і Січеславщини під захист ЮНЕСКО. Що це означає? Це означає, що ЮНЕСКО на фестивалі може давати грантову підтримку. Тобто, на сьогодні ми йдемо цим шляхом. Ми вже в області нематеріально-культурна спадщина, а зараз готуємо документи на всеукраїнську – під Міністерство культури і далі наш шлях до ЮНЕСКО, - розповів президент ГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула.

Обговорення наразі триває, вже на наступному засіданні робоча групу запланувала продовжити розгляд програми і роботу над її вдосконаленням.