Запорізьких волонтерів вчать домедичній допомозі в екстремальних ситуаціях

04.07.2023 15:40

Допомогти не лише собі, а й людям поруч. Для запорізьких волонтерів провели тренування з надання першої домедичної допомоги в умовах бойових дій, наближених до реальних. Курс складається з теоретичної та практичної частин і розрахований майже на шість годин.

На наочному прикладі інструктори команди «Пульс» пояснюють своїм колегам-волонтерам основи першої домедичної допомоги. Вчать задля того, аби в умовах реальних бойових дій люди своїми діями не нашкодили ні собі, ні іншим.

- Люди не повинні стрімголов бігти на будь-який гучний звук для того, щоб «прічінять доврачєбную помощь». Банально через те, що потім туди приїздять спеціалісти, рятувальники, карети швидкої і замість одного постраждалого у них 2-3-5, що, звичайно ж, ідіотизм. За наявності основних вражаючих факторів - кульові, уламкові поранення - завжди виникають кровотечі, тому треба знати методи їх зупинки, починаючи від того, коли у вас немає нічого, крім рук, і закінчуючи варіантом, коли у вас є найкрутіша закомплектована аптечка, - розповів інструктор Владислав Семивол.

Перше, чому вчать — перевірити, чи є у людини дихання, чи не забиті дихальні шляхи. Показують також, як можна легко перевернути на бік та безпечно підняти для переміщення людину будь-якої комплекції. Усі теоретичні навички закріплюються практичними вправами.

Паралельно з практичним вправами на майданчику періодично лунають вибухи. Інструктори пояснюють, це потрібно для того, аби волонтери виробили правильний рефлекс на звук умовного прильоту та задля імітації бойових умов.

Спеціальний майданчик для відпрацювання практичних навичок обладнаний перешкодами та укриттями, а самих волонтерів розділили на дві групи. Перша — це умовні постраждалі. Їм кріплять спеціальні силіконові накладки, які імітують поранення: відірвана кінцівка, артеріальна кровотеча, уламкове та кульове поранення. Прикрашають бойові поранення міксом зі свинячої крові, фарби та соку. Другій групі доведеться рятувати першу. Звісно ж, під звуки вибухів, обстрілів та вуличних боїв.

Для ускладнення завдання волонтерам-медикам деякі постраждалі отримали спецзавдання — імітувати стан шоку та неадекватну поведінку. Інструктори пояснюють, така умова необхідна, щоб люди могли дати собі раду в реальних умовах, адже часто постраждалі можуть робити неочікувані та небезпечні речі. За підсумками практичної частини, волонтери врятували майже всіх. Самі ж учасники тренінгу зізнаються, завдання надзвичайно цікаві, проте виявились складнішими, ніж вони очікували.

-Дуже багато дали тих навичок, яких в повсякденному житті неможливо було натренувати. А тут навчили багато чому саме потрібному в наш тяжкий період. Тому я дуже вдячна організаторам і я дуже вдячна тим людям, які нас наставляють, терплять, - розказала про враження учасниця тренінгу, волонтерка Аліна.

На даний момент командою «Пульс» вже проведено 5 тренінгів з надання домедичної допомоги та 4 — з мінної та збройної небезпеки. Поки тренінг проводять лише для волонтерів та представників окупованих громад області. Додають, намагаються працювати якісно, а не кількісно, тож групи набирають невеликі.

- Ми вважаємо, що волонтери, які виїжджають на місця прильотів, або які їздять у сіру зону, розвозять гуманітарний вантаж туди, повинні знати першу домедичну допомогу на випадок будь-якої небезпеки,- сказав голова команди «Пульс» від БО «БФ Фундація України» Олексій Березкін.

У «Пульсі» зазначають, тренування абсолютно безкоштовні та проводяться у середньому раз на тиждень. Нині вже готуються до наступного заняття.