Запоріжців закликають не купувати продукти харчування на стихійних ринках

04.07.2023 18:00

Жителям Запоріжжя нагадують, що торгівля у невстановлених місцях є незаконною, а продукти, придбані на «стихійних ринках» несуть загрозу здоров’ю та життю людини.

У літній сезон зростає кількість місць стихійної торгівлі, відповідно росте і кількість харчових отруєнь. Адже підвищена температура сприяє швидкому розвитку шкідливих бактерій та їх токсинів, а якість продуктів на "стихійних ринках" ніхто не перевіряє. Продукція, що реалізується у місцях стихійної торгівлі, не відповідає вимогам безпеки, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, медичних книжок порушують температурний режим реалізації та зберігання продуктів).

Крім того, через підрив окупантами Каховської ГЕС виник ризик масового мору риби. Мертву рибу або ту, що вмирає, так само не можна купувати у місцях торгівлі «з рук», збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

Тож, щоб уникнути отруєнь та інфекцій, містянам наполегливо радять не купувати продукти харчування на "стихійних ринках". Адже придбана у таких місцях їжа може стати причиною великого лиха для покупця та його родини. Аби не наражати себе на небезпеку, запоріжцям рекомендують користуватися лише послугами продуктових магазинів або офіційних ринків.