У Запоріжжі мешканці успішного ОСББ діляться власним досвідом управління будинком

06.07.2023 14:15

У Шевченківському районі Запоріжжя жителі понад 40% багатоквартирних будинків вже створили ОСББ. Одним із кращих є об’єднання «Ігоря Сікорського, 466». Члени правління та мешканці ОСББ розповіли про досягнення та поділились власним досвідом управління будинком.

Ще у 2016 році жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Ігоря Сікорського, 466 вирішили створити ОСББ. Як сьогодні розповідають мешканці, будинок приймали без ремонту. Найбільш проблемним питанням був стан комунікацій у підвалі. Тому щойно організували ОСББ перші гроші спрямували на заміну труб каналізації, холодного водопостачання та частково труб опалення. А також привели до ладу каналізаційні випуски. Згодом відремонтували проблемні ділянки даху. За власні кошти, без залучення кредитів та сторонньої допомоги, вдалося замінити у під’їздах старі вікна на нові енергозберігаючі та встановити другі вхідні пластикові двері, що добре зберігають тепло та захищають від протягів. Разом з тим розпочали благоустрій прибудинкової території. Створили клумби, висадили троянди та смереки, які, до речі, привезли мешканці ОСББ з Карпат. Встановили лавочки та зробили відмостку по периметру будинку.

- Спочатку було дуже складно. У нас постійно траплялись аварії – пориви каналізаційних труб. Але потихеньку все ми привели до ладу. Всі наші мешканці допомагають. Всі разом доглядаємо за прибудинковою територією, виходимо на суботник. Кожен робить свій внесок. Коли створюється ОСББ, дуже важливим фактором є згуртованість колективу, - розповідає голова правління ОСББ «Ігоря Сікорського, 466» Ганна Архіпова.

Потурбувались у цьому ОСББ і про дозвілля малечі. Сучасний дитячий майданчик тут встановили п’ять років тому. Тоді активісти ОСББ створили власний проєкт дитячого майданчика та подали його на один із міських соціальних конкурсів. Вибороли перемогу і як результат – у дітей цього ОСББ тепер є сучасні каруселі, гойдалки та гірки.

Активісти розповідають, що зараз заощаджують кошти, адже у планах – завершити реставрацію міжпанельних швів та виконати ремонти в підїздах.

Загалом у Шевченківському районі налічується 550 багатоквартирних будинків, з яких у 203 вже створене ОСББ та в 35 - ЖБК. В Шевченківській районній адміністрації зазначають, що всіляко підтримують мешканців, які прагнуть організувати ОСББ.

- Ми проводимо зустрічі з активістами, які бажають створити ОСББ, організовуємо консультації, надаємо інформаційну підтримку. Ми бачимо, наскільки відрізняються будинки ОСББ від тих, якими опікуються керуючі компанії. Вони більш охайні, доглянуті. Люди розуміють, що це все їхня власність, тому і ставляться по-іншому. Ці люди взяли на себе відповідальність за утримання будинку. І сьогодні ми бачимо чимало успішних прикладів. – говорить заступник голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району Олександр Руденок.

Нагадаємо, запоріжців закликають створювати об’єднання співвласників, наголошуючи на перевагах такої форми утримання будинку.