До Запоріжжя для прикордонників привезли ікону «Янгол-Охоронець»

07.07.2023 12:25

Таких ікон в Україні лише дві, обидві освятив у столиці блаженнійший Митрополит Єпіфаній Київський та всієї України. Винятковість ікони полягає в тому, що вона була написана для охоронців південних рубежів відомим художником Андрієм Холоменюком як знак Господнього захисту та натхнення на перемогу.

Привезену з Києва ікону «Янгола-Охоронця» прикордонникам та вірянам представили у храмі Святителя Петра Могили. Її автор Андрій Холоменюк був присутній при освяченні та передаванні  цього символу бердянським прикордонникам у Михайлівському Соборі.

- Блаженнійший Митрополит Єпіфаній вручив нам ікону «Янгола-Охоронця» для всіх прикордонників Півдня. Зі мною були два капелани бойових прикордонних загонів. І це вручення у такій атмосфері, у такому храмі  - це, дійсно, була потужна подія. Таких ікон він створив дві — це для нас, прикордонників Півдня, і для морської піхоти, - розказав начальник сектору організації діяльності капеланів Південного регіонального УПСУ Юрій Харченко.

Разом з іконою київський митець передав військовим і копії власних картин із зображенням головних битв українців проти ворогів у різні історичні епохи.   

- Такі речі для Запоріжжя дуже знакові. Під час повномасштабної рашистської агресії проти України та нашого народу одне з головних завдань нашої духовної еліти — це підтримка нашого війська, нашого народу. Закладення фундаменту, як раз у стійкості нашої духовної, -  сказав перший заступник Запорізького міського голови Олександр Власюк.

У храмі Петра Могили перед іконою «Янгола-Охоронця» військові капелани зачитали молитву за українське воїнство, після чого благословили командирів військових підрозділів.

- Освятивши цю ікону, ми показуємо людям духовне окормлення, підтримку Божого благословення, що наше діло привальне, ми на своїй землі, і ми будемо її захищати, - сказав капелан 8-го Бердянського загону прикордонної служби України Степан Вилущак.

Ікона «Янголя-Охоронця» далі поїде до Херсонського прикордонного загону. Протягом півтора місяця її, а також батальну колекцію Андрія Холоменюка провезуть по всіх прикордонних підрозділах Південного округу. Після чого дарунок від киян залишиться у Південному регіональному управлінні української прикордонної служби в Одесі.