Запоріжців закликають створювати ОСББ

13.07.2023 14:05

Професійний, активний та обізнаний голова правління і згуртовані мешканці – головна запорука успішної діяльності ОСББ. Так вважають жителі одного з кращих ОСББ «Курузова, 11», що в Хортицькому районі. Сьогодні вони поділились своїми досягненнями в питаннях управління будинком.

Ще у 2016 році жителі дев’ятиповерхівки по вулиці Курузова, 11 вирішили створити ОСББ. Втім, кажуть, що спочатку у новоствореного об’єднання не було професійного керівника, тому перші три роки у будинку не проводились капітальні ремонти. Але все змінилось у 2019 році, коли переобрали голову правління ОСББ. З того часу будинок постійно оновлюється.

Відразу ж у всіх 8 під’їздах замінили труби каналізації та холодного водопостачання, оновили ділянки даху, які потребували ремонту. Згодом в кожному під’їзді встановили нові пластикові енергозберігаючі вікна, другі вхідні пластикові двері у під’їзд і пластикові двері на загальні балкони.

Не припинили поліпшувати стан свого будинку і під час війни, бо вважають, що після Перемоги будинок має виглядати ще краще. Тому нещодавно провели ремонти у під’їздах, встановили нові поштові скриньки, замінили на нові всі ліфти у будинку.

А зараз розпочали ремонт вимощування, територію біля під’їзду викладають плиткою та проводять капітальний ремонт під’їзних входів. Разом з тим, самі мешканці дбають про прибудинкову територію. Висаджують квіти, створюють клумби та доглядають за ними.

- У нашому будинку 8 під’їздів, 368 квартир - практично всі ремонти ми робимо за рахунок оплати за обслуговування, що сплачують мешканці. Люди задоволені і навіть боржники починають сплачувати і погашати борг. Люди охоче беруть участь у вирішенні питань управління будинком, згуртовані, з турботою ставляться до свого будинку. Дякуємо і депутатам, які нам допомагають. Ще до війни за рахунок депутатських коштів нам вдалося встановити новий сучасний спортивний майданчик, - розповідає голова правління ОСББ «Курузова, 11» Світлана Лохманюк.

Загалом у Хортицькому районі налічується 320 багатоквартирних будинків, з яких у 189 вже створене ОСББ і 4 будинки знаходяться в процесі створення об’єднань, наразі оформлюють документи.  У Хортицькій районній адміністрації  зазначають, що всіляко підтримують мешканців, які прагнуть організувати ОСББ.

- Ми проводимо роз’яснювальну роботу щодо переваг переходу управління будинком від керуючих компаній до ОСББ. Тому що ми хочемо, щоб люди самі керували своїм будинком, розпоряджались коштами, які вони витрачають на утримання, і бачили, на що ці кошти йдуть. Самостійно могли планувати, що потрібно зробити. Ми бачимо, що будинки ОСББ виглядають більш охайними, доглянутими, люди згуртовуються, спільно вирішують проблемні питання. Дуже багато залежить від голови правління, треба обирати керівником ОСББ людину, яка буде не лише активною, а й розбиратиметься і в технічній частині, і в питаннях благоустрою, і в комунікаціях. Треба обирати гарного господаря, - говорить начальник загального відділу районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району Наталя Шайтанова.

Нагадаємо, запоріжців закликають створювати об’єднання співвласників, наголошуючи на перевагах такої форми утримання будинку.