У Запоріжжі працюють над покращенням безпеки дорожнього руху

13.07.2023 15:10

Останнім часом кількість ДТП у Запоріжжі не зменшується, при цьому значна частина з них відбувається за участі пішоходів. Про це сьогодні розповіли під час пресконференції, присвяченій методам підвищення безпеки дорожнього руху в Запоріжжі. Участь у заході взяли директор департаменту муніципального управління міської ради Віталій Лисенко, представники Патрульної поліції та громадськості.

У Запоріжжі довгий час не приділялося достатньо уваги концепції організації дорожнього руху. Після впровадження нових норм ДСТУ у представників міської влади з’явилася можливість облаштовувати сучасні засоби для безпеки дорожнього руху - підвищені пішохідні переходи, штучні бар’єри, підвищені вулиці тощо.

На сьогодні в Запоріжжі вже облаштовували два підвищені пішохідні переходи. Один з них розташований на Набережній магістралі біля Центрального пляжу, а інший – на проспекті Соборному навпроти Центрального автовокзалу. Загалом у місті планують облаштувати 11 таких переходів по проспекту Соборному та в інших місцях, де спостерігається великий транспортний потік та найбільша концентрація ДТП.

- Цього року міська влада почала експериментально реалізовувати практику з облаштування підвищених пішохідних переходів. Зараз ми відпрацьовуємо ще локації, де відбувається найбільша кількість аварій та немає будь-яких засобів заспокоєння дорожнього руху. Сподіваємося, що  зможемо і на цих локаціях організувати підвищені пішохідні переходи. Крім того, плануємо розробити комплексну програму для покращення безпеки дорожнього руху, - зазначив Віталій Лисенко.

За словами представників Патрульної поліції, найпоширенішими причинами ДТП у Запоріжжі залишаються порушення правил маневрування та перевищення швидкості. Разом з тим, саме через перевищення швидкості відбувається найбільша кількість аварій з потерпілими. Тому саме зменшення швидкості на вулицях міста має призвести до зниження аварійності. Підвищені пішохідні переходи сприятимуть цьому.

На відміну від «лежачих поліцейських», підвищений пішохідний перехід дозволяє автівкам проїхати його плавніше й водночас забезпечує безбар’єрність на шляху пішоходів. Вони нетравматичні для автомобілів та зручні для пішоходів. Крім того, представники Патрульної поліції вже помітили позитивні результати на ділянках, де встановлено підвищені пішохідні переходи.