Запоріжців застерігають від купання у кар’єрах

17.07.2023 18:00

Купання у Дніпрі та інших водних об’єктах, зокрема у кар’єрах, може нести загрозу здоров’ю. Адже вода в них не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Про це повідомив головний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко.

Наразі у Запоріжжі встановлена заборона на купання у Дніпрі та інших водних об’єктах, зокрема замкнутих водоймах. Через те, що останнім часом біля кар’єрів побільшало відпочиваючих, а відтак зросло мікробне навантаження на ці водойми, спеціалісти ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» провели моніторингові дослідження. Аналіз показав невідповідність води у кар’єрах санітарно-гігієнічним нормам.

Зокрема, зафіксовано перевищення норми лактозо-позитивної кишкової палички в 14 разів, тобто при нормі до 10 тис. колонієутворюючих одиниць зафіксовано 140 тис. одиниць. Також зафіксовано перевищення кількості колі-фагів в 6,5 разів. Цей показник свідчить про свіже фекальне забруднення водойм від хворих або від носіїв гострих кишкових хвороб. Наявність колі-фагів вказує на загрозу захворіти на інфекційні захворювання та гепатит типу «А» з водним фактором передачі.

Згідно з дослідженнями забруднена вода в кар’єрах несе небезпеку здоров’ю. Тому запоріжцям рекомендують утриматись від відвідування заборонених для купання водойм.