У Запоріжжі документалісти фіксують свідчення воєнних злочинів окупантів

19.07.2023 10:40

В Україні вже майже п'ять років діє громадська організація «Об'єднання родичів політв'язнів кремля», учасники якої прагнуть, зокрема, звільнити українців з московських застінків. З початком повномасштабної війни команда почала документувати злочини країни-агресорки. Організація працює і в Запорізькій області. Фахівці спілкуються з постраждалими безпосередньо на місці «прильотів», аби не дати свідченням забутись.

Майже щодня в бронежилетах та з фотоапаратом працює команда запорізьких документалістів. Активісти фіксують наслідки воєнних злочинів рф проти цивільного населення України. Кажуть, як у Запоріжжі, так і за його межами найчастіше доводиться працювати на місцях «прильотів».

В середньому за місяць спеціалісти фіксують до півсотні воєнних злочинів окупантів в Україні, серед яких - викрадення українців, знущання, пошкодження майна через обстріли, мародерство тощо. Збирають дані як на підконтрольній, так і на тимчасово окупованій території держави.

Про викрадення громадян України документалісти зазвичай дізнаються із чат-боту «Енергодар СОС» в телеграмі, який створили спеціально для таких випадків. Свідчення сюди можна подати й анонімно, що значно убезпечує свідка, адже тортурам окупанти піддають не тільки військових, а й цивільних.

Воєнні злочини замовчувати не можна, впевнені фахівці, тому що пізніше вони стануть джерельною базою для слідчих дій та міжнародних судів. Окрім того, люди зможуть отримати різноманітну допомогу в Україні.

- Якщо це насильницьке зникнення, то тоді особа може подавати заяву до Мінреінтеграції на відшкодування, на адвокатську допомогу, на медичну допомогу. Також на базі нашої організації є правова допомога, і ми таким особам в подальшому за запитом допомагаємо. До нас можуть звернутись люди з будь-якого регіону. Ми документуємо безпосередньо в Запорізькій області, але не відмовляємо людям з Херсонської, Донецької та інших областей, - говорить документаторка ГО «Об'єднання родичів політв'язнів Кремля» Аліна Родіна.

Аби розповісти про злочини, скоєні російськими військовими, треба написати повідомлення на сторінці «Об'єднання родичів політв'язнів Кремля» у фейсбуці, до чат-боту «Енергодар СОС» в телеграмі або ж звернутись за номером телефону +38 063 983 3670 чи електронною адресою warcrimes@relativesapp.org. Документалісти переконані, сила масових свідчень змусить росіян понести відповідальність.