Запоріжців застерігають від вживання свіжої або в’яленої риби

19.07.2023 15:50

Як повідомляє департамент економічного розвитку Запорізької міської ради, у результаті руйнації Каховської ГЕС існує загроза загибелі риби в постраждалих регіонах. Її споживання може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму.

Ботулізм це - харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Тому запоріжцям рекомендують поки що утриматись від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої, в'яленої або сушеної риби. Адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною.

Найчастіше причиною ботулізму стають зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів, консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, в’ялені або копчені продукти домашнього приготування. Реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Водночас фахівці зазначають, що у більшості випадків отруєння можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил:

1. Не можна вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки, банки зі здутими кришками, банки, з яких щось витікає. А також продукти з ознаками недоброякісності, які мають запах гострого сиру або прогірклої олії.

2. Не можна вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.

3. Слід уникати купівлі консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів домашнього виготовлення з рук та в місцях несанкціонованої торгівлі.

4. Не рекомендується вживати продукти, якщо є сумнів щодо їхньої якості або щодо належного виготовлення, зберігання та транспортування.

5. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування слід піддати їх термічній обробці. Токсин ботулізму при температурі 80°С руйнується через 5-25 хвилин, а при температурі 100°С – у перші хвилини.

6. Слід ретельно дотримуватись технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог.