Запоріжців можуть оштрафувати за паління на дитячих майданчиках

20.07.2023 14:25

У Запоріжжі працівники КП «Муніципальна варта» здійснюють профілактичні та запобіжні заходи у сфері тютюнопаління в громадських місцях, відповідно до змін у Законі України, які набули чинності з 11 липня.

Інспектори КП «Муніципальна варта» продовжують стежити за громадським порядком на вулицях Запоріжжя. З початку цього тижня вартові особливу увагу приділяють людям, які палять у громадських місцях, зокрема на дитячих та спортивних майданчиках і зупинках громадського транспорту. З порушниками інспектори проводять профілактичні бесіди, а в деяких випадках складають протоколи.

- Стосовно злісних порушників здійснюються заходи відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення ст. 175-1. Працівником "Муніципальної варти" складається протокол та накладається штраф у розмірі від 51 до 170 грн за перше порушення та від 170 до 340 грн – за друге. Але ми виконуємо не каральну роботу, а профілактичну та роз’яснювальну. Ми не намагаємося оштрафувати якнайбільше людей, ми пояснюємо їм, чому не можна так робити, – розповів начальник КП «Муніципальна варта» Всеволод Козлов.

Так, вартові у дві зміни, денну та вечірню, патрулюють території поблизу навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, зупинок громадського транспорту, літніх майданчиків, парки, сквери з метою контролю за дотриманням правил паління на території Запоріжжя.

Інспектори кажуть, що зараз курців-порушників значно поменшало, а якщо і зустрічаються, то вони з розумінням ставляться до зауважень та обіцяють більше не палити у громадських місцях. Як, наприклад, чоловік, який палив на дитячому майданчику у парку Трудової Слави.

- Було виявлено адміністративне правопорушення. Ми підійшли, зробили курцю попередження та провели профілактичну бесіду. Громадянин все зрозумів та загасив цигарку, пообіцяв більше так не робити, - зазначив заступник начальника відділу громадської безпеки КП «Муніципальна варта» Денис Собищанський.

Нагадаємо, відповідно до нових норм закону паління забороняється у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури й спорту, ресторанного господарства, об’єктів культурного призначення, органів державної влади та інших державних установ, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, гуртожитків, на дитячих майданчиках, у місцях загального користування житлових будинків, у підземних переходах, у громадському транспорті, таксі, на вокзалах та станціях, на зупинках громадського транспорту, у ліфтах і таксофонах.

Запоріжців закликають бути відповідальними, дотримуватися законодавства та не палити у громадських місцях.