У запорізькій багатоповерхівці встановили кнопку для виклику поліції

21.07.2023 16:00

Кнопку виклику поліції мешканці ОСББ «Товариська, 60» вирішили встановити задля своєї безпеки. І це не єдина послуга, яку жителі цієї багатоповерхівки обрали самостійно для комфортного та безпечного проживання у своєму будинку.

Будинок №60 по вулиці Товариській у Дніпровському районі було збудовано у 1984 році. Він має 6 під’їздів та 250 квартир. У 2015 році мешканці цього будинку створили ОСББ та взяли правління у свої руки. З того моменту в багатоповерхівці зробили все необхідне – повністю замінили комунікації, провели капітальний ремонт усіх під’їздів та входів, відремонтували дах, замінили вікна та інше. Крім того, у кожному під’їзді встановили камери відеоспостереження. А кілька місяців тому - кнопку для виклику поліції.

Завдяки ініціативі голови ОСББ та мешканців частину робіт у їх будинку виконано коштом міських програм. Це часткова заміна комунікацій та ліфтового господарства, заміна вікон тощо.

Багато зроблено й у дворі багатоповерхівки. Там облаштовано дитячий майданчик, стоянку для автомобілів, квітники, огорожі та лавки. Мешканці будинку самостійно доглядають за квітами та рослинами у своєму дворі. Для цього провели воду й встановили лічильники, закупили шланги та весь необхідний інвентар.

У дворі завжди чисто, бо двірниками працюють мешканці цього будинку. Вони мають можливість і гроші заробити, і відповідально виконують свої обов’язки.

- У нас зараз миють і підлогу у під’їздах. Для цього спеціально найняли людину, бо мешканці нашого будинку так захотіли. Люди оплачують кошти та розуміють куди вони йдуть, при цьому можуть самостійно обирати послуги, які хочуть отримувати. Разом з тим тариф утримання будинку у нас залишається нижче середнього. У будь-якому разі ОСББ – це один великий плюс. Бо завжди є людина, яка за все відповідає. Мій телефон працює цілодобово, а мій номер є у всіх мешканців будинку. Тому усі питання чи проблеми вирішуються відразу, - зазначив голова правління ОСББ «Товариська, 60» Вадим Благов.

Попри війну мешканці Запоріжжя продовжують створювати ОСББ, бо встигли оцінити переваги такої форми управління. У середньому на місяць у місті створюється близько 5 ОСББ. Тільки у Дніпровському районі зараз нараховується 242 ОСББ.

- Навіть попри воєнний стан до нас звертаються мешканці району з приводу створення ОСББ. Ми зі свого боку сприяємо їм та допомагаємо, проводимо консультації та роз’яснюємо переваги створення ОСББ, - каже заступниця голови Дніпровської районної адміністрації Оксана Колодій.

За словами заступника міського голови Віктора Гординського, створити ОСББ можуть усі охочі. Для цього необхідно зібрати ініціативну групу, яка складатиметься з трьох власників квартир або нежитлових приміщень, та бути активними. За часом створення ОСББ займає близько 1 місяця.

- Незважаючи на воєнний стан, секретар міської ради Анатолій Куртєв поставив завдання перед всіма профільними службами надавати всіляку підтримку запоріжцям у створенні ОСББ. Під час воєнного стану ми побачили, що саме ОСББ показала себе як найбільш відповідальна форма керування будинком, - підсумував Віктор Гординський.

Консультацію щодо створення ОСББ мешканці міста можуть отримати у спеціалістів департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради.