Малі річки Запоріжжя планують перетворити в зони відпочинку. Володимир Буряк доручив розробити для цього міську програму

24.01.2018 09:00

У Запоріжжі розробляють програму відновлення малих річок. За пропозицією міського голови Володимира Буряка, малі річки Запоріжжя планується перетворити в рекреаційні зони для відпочинку городян. Це питання розглядалося 23 січня в міськвиконкомі.

Річка Дніпро - одна з головних водних артерій України. Дніпро можна з повним правом назвати однією з ключових пам'яток Запоріжжя, поряд з островом Хортиця, Дніпровською гідроелектростанцією і так далі.

Запоріжжя в Україні знають як одне з великих міст, розташованих на берегах Дніпра. Однак при цьому мало хто в нашій країні знає, що на території міста протікає і кілька малих річок. Серед них Мокра Московка, Суха Московка, Верхня, Нижня, Середня Хортиця та інші. Кожна з цих річок могла б стати справжньою окрасою міста. Однак поки цього не сталося.

Більшість запорізьких малих річок знаходяться в досить занедбаному стані. Це при тому, що в європейських країнах такі річки перетворюють на справжні зони відпочинку для десятків тисяч людей.

Багато років малим річкам в Запоріжжі не приділялося практично ніякої уваги. Періодично на розчищення їх окремих ділянок виділялися кошти з міського бюджету. Однак цього недостатньо. Проблему необхідно вирішувати комплексно. Така позиція міського голови Володимира Буряка.

Міський голова доручив управлінню з питань екологічної безпеки міської ради розробити програму збереження малих річок. На думку міського голови, вона повинна включати в себе не тільки розчищення русел цих річок, а й створення на берегах таких річок рекреаційних зон для відпочинку городян.

- Питанням збереження малих річок необхідно займатися. Не можна допустити їх зникнення, адже кожна з таких річок унікальна для Запоріжжя. Потрібно не тільки очищати річки, але і в подальшому не допускати їх повторного перетворення в звалища, - сказав тоді Володимир Буряк.

У вівторок, 23 січня, відбулося перше засідання робочої групи з підготовки Програми ревіталізації (відновлення) малих річок та інших водойм Запоріжжя на 2018-2028 роки. Робоча група, яку очолив заступник міського голови Валерій Еделєв, була створена відповідно до розпорядження міського голови Володимира Буряка. В її складі представники департаментів, управлінь, районних адміністрацій міської ради, комунальних підприємств, громадськості і так далі.

- Вперше за багато років в Запоріжжі планується затвердити комплексну програму відновлення малих річок. Проект програми вже розроблений, завдання робочої групи опрацювати її, внести доповнення, зміни. Після цього документ буде затверджений на сесії міської ради. Можу відразу сказати, що прийняття і реалізація програми будуть перебувати на особистому контролі міського голови Володимира Буряка, - зазначив Валерій Еделєв.

Реалізація зазначеної програми потребує кількох років і значних бюджетних коштів, але це потрібно місту і городянам. У цьому впевнені не тільки представники міської влади, а й багато запоріжців.