Жителі одного з запорізьких ОСББ поділилися своєю історією успіху

28.07.2023 15:35

Так, мешканці дев’ятиповерхівки з чотирма під’їздами по вул. Історичній, 20Б, що у Заводському районі, розповіли, як згуртувалися і які успіхи в них вже є.

Голова місцевого ОСББ з промовистою назвою «Орхідея» пані Ольга проводить екскурсію і розповідає, що 1 вересня цьому будинку виповниться 51 рік. Символічно, але саме 1 вересня 2017-го місцеві жителі взяли його в управління на самозабезпечення.

Пані Ольга пригадує, що на той момент будинок знаходився у вкрай занедбаному стані. Довелося докласти чимало зусиль, аби зробити проживання в ньому безпечним і комфортним. До прикладу, попри те, що будинок досить високий – дев’ятиповерховий - в ньому не працювали ліфти, а у першому під’їзді його взагалі не було.

Місцеві швидко згуртувалися і почали активно поєднуватись до участі у різного роду міських програмах. Так, вдалося провести капітальний ремонт ліфтів. Та на цьому не зупинилися і пішли далі – запровадили технічне ноу-хау в одному з них, щось на кшталт контролю доступу пасажирів. Тепер ліфт – це не просто кабіна, яка рухається вгору й вниз і керується декількома кнопками. Варто зазначити, що інновації не просто роблять користування ним зручнішим, мова тут іде в тому числі й про безпеку.

- Ми в одному під’їздів вже встановили систему доступу контролю ліфта. Тобто, ліфтом користуються тільки мешканці за допомогою телефону. «Сансет ліфтсервіс» - у нас з ними укладений договір, вони цю систему встановили і голова правління слідкує. Телефони просять, буває, додавати, а можливо когось і прибрати. Ми все це робимо. Вже місяць живемо за новими правилами, - розповіла голова правління ОСББ «Орхідея» по вул. Історичній, 20Б Ольга Гузенко.

Та це ще не всі здобутки місцевого об’єднання співвласників.  У багатоповерхівці провели заміну комунікацій: холодного, гарячого і теплопостачання. Крім того, у кожній квартирі встановили газові лічильники, а також двозонні лічильники електроенергії.

Зробили поточний ремонт покрівлі, це в свою чергу, дозволило уникнути протікань після рясних опадів у квартирах мешканців верхніх поверхів. Також виконали капітальні ремонти під’їздів і замінили міжповерхові вікна на металопластикові. Виконали й гідроізоляцію стін фасаду.

- Стіни фасаду вкриті гумовою фарбою. Вже зробили три під’їзди. Цього року, попри воєнний стан, ми все одно живемо тут, ми процвітаємо і плануємо ще один під’їзд зробити наступним, у вересні місяці, - додала Ольга Гузенко.

Місцеві жителі теж не цураються роботи. Самотужки привели до ладу підвальні приміщення – прибрали й винесли сміття. Власноруч вклали кахлі на перших поверхах під’їздів,

Подбали й про вологе прибирання в них з додаванням дезінфікуючих засобів. Так, заклали відповідну статтю витрат у тариф. За весь час існування ОСББ його змінювали тільки раз – з 6 грн за кв. м до 7 грн за кв. м. Таким чином, нині за двокімнатну квартиру щомісяця в середньому доводиться сплачувати 350 грн. Загалом, у Заводському районі вже створені 67 ОСББ.

- Ми завжди співпрацюємо з ініціативними групами, які звертаються до районної адміністрації. Підказуємо їм, як створити нові ОСББ. Також ми проводимо зустрічі з жителями будинків, які ще досі користуються послугами інших керуючих компаній для того, щоб  розповісти, які є переваги. Аби бути на постійному зв’язку, районна адміністрація створила кілька чатів – у Вайбер і Телеграм. Ми завжди ділимося всією актуально інформацією, а вони - співвласники - між собою своїм досвідом, - розповіла головна спеціалістка відділу житлово-комунального господарства та благоустрою районної адміністрації по Заводському району Зореслава Акульшина.