У Запоріжжі торговців закликають працювати легально та орендувати місця на організованих ринках

31.07.2023 16:05

Торгівля на ринках гарантує якість пропонованої продукції, адже вона проходить всю необхідну сертифікацію - на відміну від стихійних торговців, на яких чекають штрафні санкції. До того ж є певний ризик для самих покупців, які споживають пропоновані «з рук» продукти і товари.

Як повідомляє керівництво КП «Запоріжринок», торгівля на ринках у цивілізованих умовах вигідна всім: і підприємцям, і покупцям. Один погонний метр для продавця нині коштує 12 гривень на день. Для звільнених військовослужбовців і внутрішньо переміщених осіб діють додаткові пільгові умови.

Зниження підприємницької активності на ринках фахівці пояснюють частковою окупацією Запорізької області і скороченням підприємницької діяльності як такої. А ще тим, що люди за звичкою вважають, що торгувати на ринку невигідно. Натомість містяни, які живуть неподалік ринку, потерпають від стихійної торгівлі під їхніми вікнами. У свою чергу адміністрація запорізьких ринків закликає містян, які реалізують свій товар «з коліс», або «з асфальту» у недозволених місцях, робити це цивілізовано, там, де для цього є всі умови.

Особливо обережними слід бути з рибною продукцією. Нагадаємо, через руйнування росіянами Каховської ГЕС у Запорізькій області виникла загроза масового мору риби. Запоріжцям важливо розуміти, що в таких умовах купувати її на «стихійних» ринках та в інших не встановлених для цього місцях - категорично заборонено. Є ризик захворіти на ботулізм та інші кишкові інфекції.

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, адже вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

При появі перших ознак харчового отруєння, як от слабкість, запаморочення, нудота, головний біль, сухість у роті та горлі, слід не займатися самолікуванням, а негайно звернутися по медичну допомогу до лікарів.