Від аварійного до взірцевого: В Хортицькому районі Запоріжжя місцеве ОСББ розповіло про свій досвід

21.08.2023 10:30

Шлях від аварійного будинку до взірцевого ОСББ довжиною у 6 років. Саме така історія в об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у Хортицькому районі. Ще 7 років то-му цей будинок був за крок від руйнування, наразі він є прикладом успішного ОСББ.

Цей будинок побудували у 1978 році. З того часу ремонт у ньому не проводився. У 2016-му році мешканці вирішили створити ОСББ. Розповідають, про рішення жодного разу не пошкодували, адже будинок був не лише у жахливому стані — його довелося ледь не відвойовувати у керуючої компанії.

- 6 років тому ми буквально відвоювали свій будинок у КП «Основаніє», яке заборгувало нам 360 тисяч гривень - ці гроші нам так і не повернули. До підвалів неможливо було зайти. У чоботях хіба що тільки. І за ці шість років ми зробили дуже багато. Люди дуже задоволені та іншого не може бути. Я не знаю, чому люди, яких зараз обслуговують КП, чому вони не хочуть перейти до ОСББ, адже це їхні гроші. Ми знаємо, куди наші гроші йдуть, тому ми задоволені, - розповів мешканець будинку Іван Драгулов.

Нині будинком управляє Олена Шепіль. Жінка згадує, що отримали будинок в аварійному стані. Перше, за що взялася — підвал.

- У нас постійно було підтоплення підвалу. Через це вони просідали, оце тільки два роки, як ми змогли їх зупинити в просіданні. Перше, що ми зробили, це було пріоритетне, змінили повністю мережі водопостачання. І холодного, і гарячого - на пластик. Потім замінили каналізацію і випуски під’їздів, - згадує голова правління ОСББ Олена Шепіль.

Потім у багатоповерхівці оновили дах, замінили вікна та двері у всіх під’їздах, а також виконали косметичний ремонт. Удосконалюють будинок і зараз — у двох з 9-ти під’їздів нині тривають роботи із заміни ліфтів.

- Все за гроші співвласників. Це немаленькі гроші, але кожна копійка йде за призначенням. І у нас багато планів на майбутнє. Хочемо ще утеплення тепломережі зробити, бо хочеться платити менше за опалення. Хочеться зробити ще стіни, шви. Будинки великі і тому це потрібно. Збираємо зараз гроші, - додала Олена Шепіль.

У Хортицькій райадміністрації зазначають, що цей будинок — один із взірцевих прикладів роботи ОСББ. Щоб люди охочіше створювали об’єднання, районна влада усіляко цьому сприяє.

- Консультуємо, по-перше, як відбувається цей процес, які документи потрібно зібрати, як відбувається створення ОСББ -  починаючи зі створення ініціативної групи, і далі – про організацію загальних зборів. А потім вже оформлення документів в інших організаціях, - пояснила помічниця голови Хортицького району Олена Коновалова.

Загалом у місті щомісяця у середньому створюють 5 нових ОСББ. Адже саме такі об’єднання є ефективним інструментом контролю та правильного розподілу коштів мешканців.