У Запоріжжі керівники ОСББ та ЖБК обговорили проблемні питання, які потребують законодавчого врегулювання

30.01.2018 13:31

30 січня у великому залі Запорізької міської ради відбулася зустріч з головами ЖБК та ОСББ. У зустрічі взяли участь народний депутат України Олена Бабак, заступник Запорізького міського голови Олексій Бородай, начальник управління соціального захисту населення міськради Ольга Полковникова, голова координаційної ради щодо функціонування ОСББ при міськраді Марина Гордиман, депутат міськради Олег Корольов.

Олена Бабак є заступником голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Верховної Ради, автором і співавтором законодавчих документів у сфері житлово-комунального господарства та комунальних послуг. Відкриваючи зустріч, Олексій Бородай зазначив, що головною її метою є пошук відповідей на питання, що виникають внаслідок неоднозначних змін в законодавстві стосовно ЖКГ.

Зокрема присутні обговорювали суперечливу постанову Кабміну України № 256 «Про затвердження Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету», яка набула чинності 1 січня 2018 р.  Олена Бабак вважає, що постанова неефективна і в неї потрібно терміново внести зміни.

- Ця постанова виключила ОСББ з переліку суб'єктів, яким держава відшкодовує субсидії. ОСББ не має інструментів і механізму, як подати до соцзахисту запит, щоб отримати від держави те, що вона заборгувала. Зараз по всій Україні спостерігається колапс з виплатами субсидій для співвласників багатоквартирних будинків. Цю проблему потрібно вирішувати терміново, - сказала Олена Бабак.

Начальник управління соціального захисту населення міськради Ольга Полковникова зазначила, що борги по субсидіях ростуть:

- 60% домогосподарств м. Запоріжжя користуються пільгами і субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг, це 137,5 тисяч сімей. Станом на 1 січня 2018 кредиторська заборгованість державного бюджету перед одержувачами субсидій становить 417 млн гривень, з них 19,7 млн гривень - перед ОСББ.

Учасники зустрічі в формі відкритого діалогу обговорили з народним депутатом ще багато наболілих питань щодо боргів за теплоносії, координації дій ОСББ з місцевою владою, правоохоронцями і мешканцями, цін на енергоносії та інші.