У запорізьких школах облаштовують укриття

22.08.2023 17:05

З навчальними класами, ігровими зонами, санвузлами та обов’язковим запасом питної води – сховища у запорізьких навчальних закладах облаштовують на випадок запровадження змішаної форми навчання. Поки ж у місті всі школярі з 1 вересня залишатимуться на дистанційці, тобто навчатимуться в онлайн-режимі.

Нагадаємо, батьки учнів запорізьких шкіл виступили «за» дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. На зустрічі секретаря міськради Анатолія Куртєва з представниками батьківських комітетів батьки та педагоги одноголосно заявили, що навіть попри те, що в багатьох школах міста вже облаштовано найпростіші укриття, очне проведення занять в умовах частих ракетних атак для них абсолютно неможливе.

Тим часом, запорізькі навчальні заклади готуються до запровадження змішаної форми навчання, адже все залежатиме від розташування лінії фронту – просування українських військ і вивільнення територій від окупантів.

Так, в одній зі шкіл Олександрівського району укриття вже повністю укомплектоване. Посприяли цьому міжнародні благодійні організації. Складається воно з двох частин і в кожній облаштовані два окремі виходи. Крім того, є лаз, через який можна пробратися на вулицю. В укритті працює витяжна система, є вода – холодна і гаряча, душова, а також санвузли, один з яких пристосований для людей з інвалідністю.

Також передбачили запас розкладачок з матрацами, подушками та покривалами, на випадок, якщо хтось з мешканців сусідніх багатоповерхівок вирішить скористатися укриттям, перечекати тут сигнал тривоги і залишиться на ночівлю.

- В листопаді був підписаний меморандум між запорізькою міською радою і дитячим фондом ЮНІСЕФ про облаштування укриття в нашій школі. В березні закінчились всі ці роботи. За рахунок ЮНІСЕФ була повністю відновлена витяжна система, облаштована підлога, стіни, зроблена каналізація. Проведено вай-фай, точка оповіщення, а за рахунок міської влади була зроблена гідроізоляція всіх цих приміщень, каналізаційна система – ревізія була зроблена. А також аварійні виходи з одного боку школи й з іншого, - розповіла директорка навчального закладу Оксана Кириченко.

Загалом, в цьому навчальному закладі навчаються 1040 учнів з 1 по 11 класи. Будівля початкової школи розташована окремо. Укриття облаштували у будівлі, де займаються діти з 5 по 11 класи. Також у закладі діє дитяча точка «Спільно» від ЮНІСЕФ.

В цій школі також вкрили вікна захисною протиударною плівкою, так само, як і в гімназії, яка розташована у тому ж таки Олександрівському районі. Це дозволить знизити ймовірність розбиття скла від ударно хвилі. 

- Ми продовжуємо міжнародну співпрацю з громадськими організаціями, фондами. Зараз, як приклад, ми знаходимося в одному з закладів Олександрівського району. Ми продовжуємо співпрацю з ЮНІСЕФ, ООН, зараз відбувається ту заміна старих вікон на нові. Встановлення протиударної плівки. Окремо до середини вересня завершуються роботи в укритті. Це фандрайзингова діяльність і я знаю, що неодноразово ми акцентували увагу на тому, що такі приклади співпраці з міжнародними фондами – це приклад не тільки для системи освіти міста Запоріжжя і України загалом, тому що це дієвий результат і додаткове залучення підтримки фінансової, матеріально-технічної щодо влаштування найпростіших укриттів та створення безпекових умов в системі освіти міста, - зазначила директорка департаменту освіти і науки міськради Юлія Погребняк.

Що ж до укриття, розташованого в гімназії Олександрівського району, то від початку війни воно користується чималим попитом серед мешканців сусідніх багатоповерхівок. Навіть зараз, попри розпал ремонту в ньому. Загалом, одночасно прихистити тут можуть 599 осіб. Передбачається, що по завершення всіх необхідних робіт, крім захисної воно набуде ще й освітньої й розвиваючої функції. Зокрема, планується відвести окрему зону для школи мистецтв, яка працює у будівлі закладу.

- За донорські кошти ЮНІСЕФ буде проведено саме ремонтні роботи, встановлено електромеханічний підйомник для людей з інвалідністю, для того, щоб вони так само могли користуватися укриттям і буде облаштовано три санвузли, один з яких також буде пристосований для людей з обмеженими фізичними можливостями. За рахунок міської влади в нас тут буде встановлено оптоволокно для Інтернету – для того, щоб були точки доступу в усіх приміщеннях даного укриття і облаштовані саме зони для навчання – встановлені меблі, дошки і все, що буде потрібно дітям, щоб саме організовувати освітній простір, - розповіла директорка навчального закладу Олена Закутна.

Крім того, в укритті планується відвести окреме приміщення для зберіганні речей: розкладачок з наборами ковдр, запасів питної води, аптечок, вогнегасників. Також в укритті заведене централізоване опалення, водопостачання та водовідведення. Завершити роботи планується у вересні.