У Запоріжжі триває боротьба з карантинними рослинами

24.08.2023 08:35

Період цвітіння амброзії щорічно припадає на серпень-вересень, саме в середині серпня спостерігається пік пилкування. У Запоріжжі триває системна боротьба з цим небезпечним алергеном. Втім, аби зменшити кількість алергічних реакцій на бур’ян, шляхом його знищення, потрібен комплексний підхід.

Нагадаємо, з 2016 року у Запоріжжі реалізується міська Програма боротьби з карантинними рослинами. В обласному центрі амброзії позбуваються трьома способами: механічним, хімічним та фітоценотичним (гідросівби). Перший передбачає скошування алергену, другий – обприскування сходів засобами, що пригнічують їх ріст та розвиток, третій - переорювання грунту з подальшим висівом багаторічних злаково-бобових травосумішей, або розстилання газонних рулонів.

Так, зокрема, в Хортицькому районі жителі неодноразово скаржилися на загострення алергії через амброзію, що росла на прилеглій території біля автомийки. Працівники інспекції з благоустрою звернулись до власника об’єкта з проханням скосити бур’ян, на що підприємець одразу зреагував. В інспекції закликають власників бізнесу не ігнорувати відповідні вимоги та підтримувати лад на довколишній території. У разі скарг та невиконання у триденний термін на підприємців може чекати припис та штраф.

- Порушникам надаються вимоги щодо усунення порушень, у разі, коли на вимоги не реагують на відповідальних осіб ми складаємо протоколи. Спочатку ми робимо попередження вимогами, тоді, у разі, якшо нас не чують, ми виписуємо протоколи за 125 статтею, - зазначила старша інспекторка відділу контролю Інспекції з благоустрою міста Запоріжжя Олена Онищенко.