В Запоріжжі показали новий стінопис, присвячений протидії домашньому насильству

25.08.2023 16:30

Презентація муралу відбулась сьогодні, 25 серпня. Його створив вуличний художник з Запоріжжя Денис Ліптон за ініціативи Головного управління Патрульної поліції в Запорізькій області та за підтримки Запорізької міської ради.

Тема нового стінопису відсилає на проблематику домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні, а також таких негативних явищ – таких як цькування та булінг. Головний меседж роботи: насильству немає виправдань, необхідно завжди звертатися до спеціальних органів у таких випадках, сприяти встановленню нульового рівня терпимості до насильства.

На муралі є таблички з активним QR-кодом – він веде до завантаження застосунку «Крила», розробленого спеціально для жінок Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією України спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA). Він створений як жіночий календар з прихованою кнопкою, яка дозволяє викликати поліцію у разі домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Табличка також має шрифт Брайля для слабозорих категорій населення.

У відкритті стінопису взяли участь представники Управління патрульної поліції в Запорізькій області Департаменту патрульної поліції, Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради, громадських організацій, які завдяки спільній роботі створили таке арт-послання для місцян.

- Представники поліції звернулись до нас десь три місяці тому, ми одразу ж відгукнулись. Почали проєкт з обговорення концепції, вибору локації та створення макету. Втілити задумане вдалось без бюджетних коштів- допомагали тільки в практичному плані – виділили автомобіль з вишкою та допомогли з прибиранням території. Ми завжди готові до співпраці з митцями. Враховуючи попередній досвід, у нас при департаменті вже є робоча група з вуличного мистецтва, а також підписаний меморандум, який регламентує, де можна створювати стінопис, а де – ні, - розповів директор Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов.

Ескіз муралу розробляв його автор Денис Ліптон. По одній з версій стінопис мав бути чорно-білим, але після дискусій обрали рожеву кольорову гаму.

- Мені дали змогу розкрити тему від себе. Чесно кажучи, тема морально непроста, адже я і сам колись бачив деякі з цих ситуацій довкола себе. Тому вирішив зобразити їх так, щоб зрозумів кожен- і дитина, і дорослий. Цей паблік-арт я зобразив у формі коміксу. У той же час це як багатоквартирний будинок, де живуть сусіди, які є у кожного. І можливо, в цих ситуаціях хтось впізнає своє оточення, і зрозуміє, що це не є нормою. Тут різні ситуації - булінг, домашній алкоголь, конфлікти між батьками та дітьми, адже насильство може проявлятися в різних формах, - розповів художник Денис Ліптон.

Мурал знаходиться на проспекті Маяковського, навпроти міської бібліотеки.