Запоріжжя налагоджує дружні стосунки з містом-побратимом Бірмінгемом

29.08.2023 15:25

Британське місто Бірмінгем - перше в історії, яке підписало меморандум з Запоріжжям та стало його містом-побратимом у 1973 році. Втім, на початку 2000-х років дипломатичні зв'язки послабшали через різні підходи до організації промислових, економічних та інших процесів. Зараз КП "Інститут розвитку міста Запоріжжя" налагоджує перервані на 20 років стосунки. Яких результатів вже вдалось досягти - розповіли представники Інституту.

До відновлення дипломатичних стосунків підштовхнуло повномасштабне вторгнення рф на територію України. Бірмінгем не залишився осторонь від надання допомоги своєму давньому місту-побратиму.

Як результат - в травні поточного року Запоріжжя та Бірмінгем підписали новий меморандум, який символізує відновлення дипломатичних зв'язків.

За інформацією Інституту розвитку міста, з лютого 2022 року на території Бірмінгема та його міст-сателітів знайшли прихисток понад 1,5 тисячі запоріжців. Окрім того, наразі між британським та українським містом реалізовується декілька культурних проектів.

- Наразі ми розвиваємо проект культурної дипломатії - перш за все шляхом театральних постановок. В Бірмінгемі зараз періодично відбуваються такі заходи, які мають на меті ознайомити британців з українською культурою, з запорізькими традиціями. Ми ж в свою чергу будемо робити щось подібне, що покаже британську культуру, але вже після перемоги. Взагалі, Бірмінгем- наймолодше місто Європи, тож нам є чому повчитися у нього в плані цікавих сучасних проектів. Навчання, наука- ці всі теми ми зараз вивчаємо для створення у майбутньому спільних проектів, - розповів заступник директора КП "Інститут розвитку міста Запоріжжя" Костянтин Юхименко.

Загалом у Запоріжжя 7 міст-побратимів, серед яких з Оберхаузеном, Лахті та Магдебургом налагоджена тісна співпраця.

- Ці міста дуже допомають нам з гуманітаркою- це і продукти, і медикаменти, і техніка. От нещодавно передали авто для фронту, за що ми їм дуже вдячні. Також ці міста гостинно прийняли наших запоріжців, у тому числі влаштували літні кемпи для дітей, - додав Костянтин Юхименко.

Ще з двома містами-побратимами спілкування тільки починається і зараз знаходиться на етапі дипломатичного листування.