Подати заяву на призначення житлової субсидії можна он-лайн

30.08.2023 12:30

Як повідомили в Пенсійному фонді України, нині триває впровадження експериментального проєкту, який дає можливість полегшити процедуру звернення за житловою субсидією. Згідно з прєктом для призначення субсидії людина може подати спрощену заяву в електронній формі — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду, портал «Дія» тощо.

У заяву необхідно внести прізвище, ім’я та по батькові, серію і номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та осіб, які входять до складу домогосподарства, адресу та рахунок в банку, на який буде йти виплата, та підписати спрощену заяву за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Решту інформації, необхідної для визначення права домогосподарства на житлову субсидію, Пенсійний фонд України отримає від державних реєстрів. На основі отриманих даних, буде прийняте рішення про розгляд заяви.

Щоб подати заяву через вебпортал Фонду, необхідно авторизуватись на ньому за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Далі в особистому кабінеті в розділі «Комунікації з ПФУ» обрати опцію «Заява на житлову субсидію чи пільгу» та у спливаючому вікні натиснути кнопку «Продовжити». Після цього обрати опцію «Заява про призначення та надання житлової субсидії за експериментальним проектом». Тепер треба заповнити онлайн-форму заяви: вказати загальну інформацію про особу, яка подає заяву, зазначити реквізити банківського рахунку та додати інформацію про членів домогосподарства.

Перед остаточним формуванням заяви та відправленням її до Пенсійного фонду України, за допомогою опції «Додати файл», за бажанням та за наявності, можна додати скановані копії документів, які можуть визначати право на призначення субсидії.

Також треба надати згоду на передачу та обробку персональних даних, поставивши відповідну позначку. І далі натиснути кнопку «Сформувати заяву».

Наприкінці треба перевірити дані сформованої заяви та надіслати її до Пенсійного фонду, натиснувши кнопку «Підписати та відправити в ПФУ».

З результатом щодо прийнятого рішення про призначення житлової субсидії можна буде ознайомитись у розділі «Мої звернення» — «Статус звернення».

В Пенсійному фонді нагадують, механізм звернення за призначенням субсидії з повним пакетом документів, що був визначений раніше, залишається чинним і за бажанням людини застосовується у звичному порядку.