У Запоріжжі працює міська координаційна рада з питань розвитку малого та середнього підприємництва

30.08.2023 14:50

У міськвиконкомі відбулось засідання Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва. Одне із першочергових питань засідання – хід реалізації експертного проєкту для підприємців, бізнес яких постраждав від війни.

У Запоріжжі за підтримки Запорізької міської ради реалізується експертний проєкт для бізнесу, що постраждав від війни - «Підтримка USAID надання експертних послуг з оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих МСП Запорізької області внаслідок збройної агресії». Щодо стану його реалізації, під час засідання Кординаційної ради, доповів віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Андрій Куц.

З перших тижнів повномасштабного вторгнення Запорізькою ТПП надаються профільні консультації та послуги з фіксації та оцінки збитків підприємств, установ та організацій у зв’язку зі збройною агресією російської федерації.

Ці матеріали можуть бути подані підприємцями як документальна база для звернень у міжнародні арбітражі, отримання компенсацій і відшкодувань.

Цільова аудиторія проєкту– малий та середній бізнес Запорізької області, що постраждав внаслідок війни.

Участь у проєкті підприємцям надасть змогу відобразити збитки у своїй фінансовій звітності, зменшити податок на нерухомість, мати юридично задокументовані докази для обґрунтування своїх вимог щодо компенсації у майбутніх судових та позасудових процедурах, використовувати експертні звіти як підґрунтя для отримання сертифікату про форс-мажорні обставини, інформування комерційних партнерів або інвесторів тощо.

Загалом у межах цього проєкту експертні послуги будуть надані 40 підприємствам, ще 100 отримають консультаційну допомогу.

Відбір учасників проєкту здійснюється конкурсною комісією.

Станом на 30 серпня поточного року для участі в проєкті зареєстрували заявки 56 підприємств. 15 з них відповідають критеріям та відібрані для проведення робіт з фіксації та оцінки, на 8 підприємствах роботи виконані у повному обсязі, на 7 - на стадії завершення.

У вересні планується наступне засідання конкурсної комісії, на якому будуть відібрані наступні 10-15 підприємств для участі в проєкті.

Для участі у відборі необхідно заповнити форму на сайті ЗТПП.

Крім того, під час засідання, згідно з численними запитами підприємців, начальник управління правового забезпечення ГУ ДПС у Запорізькій області Ольга Лисенко ознайомила присутніх з законодавчими змінами в оподаткуванні. Окремо вона зупинилась на преференціях для підприємців, які зареєстровані на прифронтових територіях, та підкреслила, що органи податкової служби готові надавати суб’єктам господарювання індивідуальні податкові консультації та роз’яснення з усіх питань, пов’язаних зі сплатою податків, використанням РРО, адмініструванням податків тощо.

Також учасники Координаційної ради обговорили і інші питання щодо подальшого розвитку малого та середнього бізнесу у місті. Зокрема, голова ради, заступник міського голови Андрій П’ятницький запропонував утворити на базі Координаційної ради майданчик з відпрацювання пропозицій щодо захисту інтересів бізнесу, який веде діяльність на прифронтових територіях і допомагає розвивати економіку м. Запоріжжя.