Дітям-переселенцям влаштували свято напередодні нового навчального року

31.08.2023 08:45

«Літо в нашому серці». Захід під такою назвою, що присвячений Дню знань, організували для дітей вимушених переселенців в Незламному хабі одного з палаців культури міста. Діяли чимало майстер-класів. Малеча мала змогу, зокрема, помалювати, зробити оригамі й отримати масу приємних емоцій.

Захід розпочався концертною програмою. Далі діти попрямували до локацій. Одна з них - аквагрим. За допомогою спеціальних трафаретів на обличчях малечі малюють вишеньки, зірочки, котика та орнамент.  

На іншій локації волонтери влаштували арттерапію «Антистрес у розмальовках» для дітей. Розфарбовуючи  малюнки, на яких зображений Петриківський розпис, малеча мала змогу порелаксувати.

Були на святі й майстер-класи, зокрема «Я і родина». Творча локація спрямована на психологічне розвантаження за допомогою асоціацій.

- Я малюю свою маму, я її бачу гарною жінкою, яка радісна у своєму житті. В неї квітка. Це квітка, яку я бачила у своїх снах завжди, - розповіла учасниця заходу Каміла.

А на ще одному майстер-класі маленькі учасники заходу малюють будинок для равлика і пластиліном прикрашають намальоване. Така творча робота сприяє моториці, а ще розвиває уяву. Окрім цього, діяв майстер-клас із оригамі. Діти виготовляли чарівних рибок і розміщували їх в намальованому акваріумі.

- Ми хочемо зробити це свято для дітей, щоб вони максимально розслабилися і максимально весело провели час. Всі діти приїхали до Запоріжжя з різних містечок нашої області, вони між собою будуть спілкуватися, зможуть знайти тут нових друзів. Ми хочемо, щоб вони жили нормальним життям, і змогли створити для себе нові соціальні взаємини, - розповіла представниця громадської організації «Десяте квітня» Тетяна Сидоренко.

Такі заходи сприяють соціальній згуртованості дітей, які разом з родиною були змушені покинути рідну домівку  - наголошують організатори. Поки малеча зайнята на майстер-класах, дорослі мають змогу, зокрема, отримати юридичну допомогу.

- Працюють також партнерські організації, які проводять інформаційні сесії, наприклад, щодо юридичної допомоги, психологічної допомоги, соціального супровіду, щоб родини, які виховують діток з особливостями розвитку були обізнаними і знали, до кого звернутися, якщо в них є якісь питання, - пояснила фахівчиня з питань соцзахисту Агентства ООН у справах біженців UNHCR (м. Дніпро) Тетяна Руденко.

Наприкінці заходу діти мали можливість погратися за допомогою своєрідного парашуту. Зокрема, робили шторм та штиль на морі. Завершився захід дитячою дискотекою, всі маленькі учасники отримали корисні та солодкі подарунки.