У Запоріжжі триває реформа медичної галузі

31.08.2023 17:15

В Україні продовжується черговий етап медичної реформи — інфраструктурний, який зокрема передбачає поділ медзакладів на три типи: загальний, кластерний і надкластерний.

Нагадаємо, реформа в галузі охорони здоров’я в Україні стартувала ще 2018-го року. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта» від Національної служби здоров’я України. Цьогоріч у лютому була оприлюднена нова Постанова Кабміну щодо формування в Україні спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Кожна лікувальна установа має чітко відповідати певним вимогам, зокрема мати кадровий потенціал та матеріально-технічне оснащення.

- Мета цієї реформи – формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я, тобто тих, які зможуть надавати висококваліфіковану та багатопрофільну медичну допомогу, аби кожен пацієнт міг звернутися в одну лікарню й отримати повний спектр обстеження, діагностичних маніпуляцій та лікування. Враховуючи це все, проводиться реформування галузі всіх комунальних закладів охорони здоров’я міста Запоріжжя, - розповіла начальниця КУ «Адміністрація з питань охорони здоров’я» міськради Олена Литвиненко.

Згідно цієї реформи, передбачається поділ медзакладів на три типи: загальні, кластерні та надкластерні. Загальні забезпечуватимуть базові напрямки лікування, у кластерних лікуватимуть більш складні випадки й надаватимуть спеціалізовану меддопомогу. До слова, кластерні лікарні – це ті, які мають забезпечити потребу населення в лікуванні захворювань терапевтичного, хірургічного, інфекційного профілів та інших. Так, на статус кластерної, зокрема, претендує 9-та міська лікарня. Для цього, відповідно, медзаклад повинен мати велику кількість профілей допомоги.

- Ми працюємо над цим останніх кілька років і постійно розвиваємося у всіх напрямках. Завдяки тому, що 9-та лікарня є багатопрофільною, ми маємо дуже великі потужності і приймаємо дуже велику кількість пацієнтів. Завдяки цьому ми маємо досить гарне фінансування з боку НСЗУ і це дає можливість лікарні забезпечити всіх пацієнтів не тільки всіма необхідними медикаментами, витратними матеріалами. Також вистачає коштів на розвиток лікарні, придбання нового обладнання та проведення ремонтних робіт, - розповів директор КНП «Міська лікарня № 9» Кирило Нерянов.

Загалом у медзакладі стаціонарну допомогу щорічно отримують близько 16 тисяч пацієнтів. Завдяки багатопрофільності надання медичної допомоги, лікарня має змогу отримувати достатньо коштів від НСЗУ. А у світлі реформи, спектр надаваних послуг населенню неабияк розширився і продовжує розширюватися.

- З останніх оновлень, хочу розповісти про придбання ангіографа, про виконання ендоваскулярних втручань при різних видах патологій, розширення надання гінекологічної, урологічної допомоги. В теперішній час ми готуємо спеціалістів з інтервеційної кардіології, - поділився заступник медичного директора з хірургічної допомоги КНП «Міська лікарня № 9» Олексій Рясний.

Зокрема, тільки у відділенні проктології нині проводиться повний спектр ендоскопічних операцій, просувається вперед радіохвильова електрохірургія, лазерна хірургія – лазерне обладнання придбане. Крім того, завдяки реформуванню, співробітники відділення отримують гідну заробітну плату на премії за кваліфіковану працю.

- Наша лікарня працює в режимі 24/7, тобто ми надаємо цілодобову медичну допомогу населенню. Завдяки реформуванню, наявності коштів служби здоров’я, на сьогоднішній день ми маємо високоспеціалізовані, якісні стаціонарні відділення. У нас є потужна лабораторна та діагностична база, ми забезпечені на досить пристойному рівні всіма ліками і все це допомагає надавати на якісному рівні медичну допомогу нашому населенню, - наголосив завідувач відділення проктології КНП «Міська лікарня № 9» Микола Постоленко.