В Запоріжжі продовжують модернізувати укриття

01.09.2023 17:55

У Вознесенівському районі у місцевому дитячому садочку облаштували сучасне укриття. Ремонт підвального приміщення тривав протягом літа. За цей час підрядники капітально оновили три кімнати, облаштувавши надійне найпростіше укриття. Здійснили це за кошти міського бюджету та за підтримки міжнародних організацій.

За три місяці капітального ремонту у цьому дитсадочку, що розташований у Вознесенівському районі, занедбаний підвал перетворився на надійне та сучасне укриття. Вихователі кажуть, планували оновлення так, аби осередок безпеки створював максимально комфортну атмосферу як для дітей, так і для дорослих. Наприклад, стіни окрашені у пастельні тона, які допомагатимуть заспокоїтись. Окрім того, в оснащені передбачили міні-проектор, щоб діти могли дивитись розвиваючі ролики.

- Було переобладнано і відремонтовано санвузли: туалетна кімната, душова кімната. Замінено двері, замінено сантехніку на більш сучасну, також була відремонтована електромережа, яка прийшла також в несправність, замінені світильники на більш сучасні і нові, - розповіла завгосп дитсадка Світлана Івахніна.

Окремо також облаштували ігрову кімнату. Її вирішили зробити просторішою , щоб зняти стрес під час небезпеки змогли якомога більше дітей. Допомагали створювати затишок у кімнаті й самі батьки. Зокрема, розмальовували стіни та прикрашали їх наліпками з казковими героями.

Десятки років стіни та підлога у підвалі зазнавали пошкоджень через сирість та плісняву. Працівники садочка розповідають: всі складнощі долали із креативом, адже думали про майбутнє маленьких українців.

-Були виділені кошти з місцевого бюджету на капітальний ремонт.  На підставі проектної документації було виділено 683 тисячі гривень. За ці кошти встановлена примусова вентиляційна система, замінено двері, облаштована санітарна кімната, біля входу в укриття встановлено поручні, - розповіла вихователька-методист дитсадка Юлія Малик.

Всю канцелярію, іграшки та книги дитячий садок отримав від міжнародних партнерів дитячого фонду ЮНІСЕФ. Також в комплексі підвального приміщення облаштували спальну кімнату. Вона розрахована на сорок осіб. Тут є і ковдри, і одноразова постільна білизна, а також запаси питної води, аптечки та вогнегасники. Окремо створено й медичний куточок, яким можуть скористатись всі жителі району, які шукатимуть прихисток у разі повітряної загрози.

В цілому, оновлене укриття розраховане на півтори сотні людей.