Запоріжцям допомогають у складанні проектів Громадського бюджету

01.02.2018 14:50

В обласному центрі третій рік реалізується проект Громадський бюджет. Запоріжці мають можливість ініціювати і втілювати у життя свої ідеї щодо благоустрою міста, комфортності проживання та інші. Щоб проекти були змістовними і цікавими, городян навчають їх вірно складати.

У Запоріжжі проходить семінар «Громадський бюджет: співпраця влади і громади». Організований захід запорізькою міською молодіжною громадською організацією «СТЕП» у рамках реалізації проекту «Громадський центр міського розвитку «Zmistovno» за підтримки міської ради та німецького товариства з міжнародного співробітництва GIZ. Семінар покликаний  навчити запорожців правильно та грамотно складати проекти для подачі і подальшої їх реалізації у рамках Громадської бюджету. Учасниками сьогоднішнього заходу стали близько 30 осіб.

Обговорювалася низка питань, що стосуються реалізації Громадського бюджету, з урахуванням досвіду Запоріжжя, інших міст України, міжнародного досвіду. Також у рамках семінару передбачений воркшоп: «Принципи громадської участі. Як залучити громадськість до підготовки проектів».

- Проект «Zmistovno» розрахований на 1,5 роки. На першому етапі проводилися публічні лекторії, розповідали про Громадський бюджет, як стати його учасниками. Зараз залучаємо експертів, інформуємо про те, що така взаємодія влади і громадськості на благо рідного міста реальна, ділимося досвідом і результатами. Також навесні відбудуться безкоштовні тренінги для всіх бажаючих. У кожному районі працюватимуть спеціальні агенти, підготовлені інформаційні банери. Результатом стануть якісно підготовлені проекти Громадської бюджету, - розповіла керівник проекту «Громадський центр міського розвитку «Zmistovno», голова правління Запорізької міської молодіжної громадської організації «СТЕП» Вікторія Агєнтаєва.

Голова координаційної ради з питань Громадської бюджету Запоріжжя Катерина Акула нагадала, що у 2018 році на реалізацію проектів Громадської бюджету з міського бюджету будуть спрямовані 10 млн грн. Такоже планується внести зміни до його положення.

- Планується, що зміни торкнуться фінансування на так звані малі і великі проекти, які складатимуть по 300 тис. та 1 млн. грн. відповідно. У минулі роки на реалізацію одного проекту передбачалося лише 300 тис. грн. Таким чином, вдасться втілювати в життя цікаві, масштабні і важливі ідеї городян щодо поліпшення та благоустрою Запоріжжя, - зазначила Катерина Акула.

Минулого року свої проекти на Громадський бюджет подали 156 учасників. З них 33 були відібрані для реалізації в 2018.