У запорізьких школах облаштовують укриття

05.09.2023 13:00

Поки у місті всі школярі з 1 вересня залишаються на дистанційці, тобто навчаються в онлайн-режимі, у запорізьких навчальних закладах облаштовують сховища - на випадок покращеня безпекової ситуації, що дозволить запровадити змішану або очну форму навчання.

Нагадаємо, батьки учнів запорізьких шкіл виступили «за» дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. На зустрічі секретаря міськради Анатолія Куртєва з представниками батьківських комітетів батьки та педагоги одноголосно заявили, що навіть попри те, що в багатьох школах міста вже облаштовано найпростіші укриття, очне проведення занять в умовах частих ракетних атак для них абсолютно неможливе.

Тим часом запорізькі навчальні заклади готуються до запровадження змішаної форми навчання, адже все залежатиме від розташування лінії фронту – просування українських військ і вивільнення територій від окупантів.

Так, зокрема, у класичному ліцеї, розташованому у центрі міста, нині у розпалі капітальний ремонт укриття. Як розповіла заступниця директора Світлана Куча, раніше підвальне приміщення перебувало у вкрай занедбаному стані і знаходитися в ньому тривалий час не було жодної можливості. Минулоріч у липні його обстежили ДСНС-ники і склали відповідний акт придатності за умови дообладнання. Вже цьогоріч у червні з міського бюджету були виділені кошти на його укопмлектування і приведення у належний стан.

- У червні підрядники почали виконання робіт. За цей час – за три місяці – вже багато було зроблено. Виконано демонтаж металевих конструкцій, знято старі двері, проведено комунікації – гарячого і холодного водопостачання, змонтовано вентиляцію, оздоблено стіни, їх вже почали фарбувати. Тобто, роботи дуже вже багато зроблено і за графіком планується закінчення ремонту у вересні, - розповіла заступниця директора Світлана Куча.

Загалом у навчальному закладі навчаються близько 700 учнів з 1 по 11 класи. Тож укриття ремонтують з відповідним зонуванням – поділом приміщень на навчальні класи. Згодом сюди знесуть меблі - стільці і парти. Окремо відвели кімнати під облаштування внутрішніх санвузлів.

- За умови облаштування укриття ми зможемо проводити своє навчання саме у цьому приміщенні. Проєкт розрахований на те, що тут будуть діти у навчальних класах. І мають можливість мешканці нашого району приходити під час тривоги і користуватися ним. Тобто укриття розраховане і для навчання, і для перебування мешканців нашого району, - додала Світлана Куча.

Площа укриття 251 кв. м, його загальна місткість – 480 осіб. У закладі кажуть, у випадку запровадження змішаної форми навчання складуть графік – деякі класи виводитимуть у першу зміну, решту – в другу. Але цей варіант розглядають поки на стадії прорахунку.